21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFOTO şi VIDEO. România, amenințată de inundații. Cod portocaliu de ploi, în...

FOTO şi VIDEO. România, amenințată de inundații. Cod portocaliu de ploi, în opt județe. Cod roșu în județul Galați. Mai multe detașamente de militari intervin pentru limitarea efectelor inundaţiilor

UPDATE 16:40: Detașamente de militari din Garnizoana Galați, însumând un efectiv de aproape 50 de angajați intervin pentru limitarea efectelor inundațiilor din zonă.

22 de militari ai Batalionului 300 Infanterie Mecanizată ”Sfântul Andrei” și un autocamion acționează, în ajutorul populației din localitatea Cuza Vodă, județul Galați, pentru scoaterea apei din gospodării și întărirea digurilor cu saci de nisip.

În localitatea Slobozia Conachi, tot din județul Galați, militari ai Batalionului 284 Tancuri ”Cuza Vodă”, cu un autocamion, acționează pentru evacuarea cetățenilor și a bunurilor din gospodăriile afectate de inundații și pentru limitarea efectelor inundațiilor.

 

UPDATE 15.12: 510 persoane au fost evacuate preventiv din trei localități afectate de inundații, din Galați, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Pentru persoanele evacuate există, potrivit acestuia, posibilitatea de cazare temporară. „Situația la acest moment este mai delicată în județul Galați, unde sunt mai multe localități afectate și care se află sub cod roșu (meteorologic — n.r.). Am decurs la activarea grupei operative pe plan național a IGSU care funcționează în cadrul Centrului Național de Coordonare la minister, împreună cu colegii de la Departamentul pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județelor care sunt afectate și mai ales la nivelul județului Galați sunt activate grupele operative. La Galați a fost crescut nivelul de alertă al ISU Galați la cod roșu, adică sunt chemați aproape toți cei care lucrează în cadrul inspectoratului pe linie operativă să asigure intervenția și, în același timp, Comitetul pentru Situații de Urgență Județean și comitetele locale sunt activate”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în prezent, au fost trimise forțe de sprijin către zonele din Galați: motopompe cu capacitatea de zece mii și trei mii de litri pe minut, ce urmează să ajungă în ariile afectate cu unitatea specială de intervenție a IGSU de la Ciolpani și cu echipe de la Călărași și de la Ialomița.

„În același timp, monitorizăm situația și, dacă va fi nevoie de completarea acestui sprijin, o să o facem”, a spus Raed Arafat care a subliniat că forțele suplimentare vor sta în zonele afectate cât timp este nevoie.

La ora 16,00, va avea loc o videoconferință cu prefecții ale căror zone 

14.33: Prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, în calitate de președinte al Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, a solicitat ajutorul militarilor din Garnizoana Galați pentru a interveni în zonele inundate din localitățile Slobozia Conachi și Cuza Vodă, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați, Petrica Pațilea, pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, în cele două localități au ajuns două plutoane de câte 25 de militari îmbarcați pe autocamioane.

14.18: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, că după-amiază va fi organizată o ședință de urgență, ca urmare a efectelor ploilor torențiale.

S-a activat o echipă operativă la MAI. Ministrul Afacerilor Interne va avea o teleconferință cu o echipă coordonată de șeful DSU, Raed Arafat”, a spus Iolu.

12.25: Un cod roșu de inundații a fost emis, miercuri de hidrologi, pentru județul Galați. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 12.00 și va fi valabilă până la ora 21.00, înbazinele hidrografice Suhu şi Geru (afluenţi ai Siretului inferior) din judeţul Galaţi, potrivit INGHA.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

———

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi, care va fi în vigoare, până joi, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa și Tulcea, precum și în zona de munte aferentă județului Dâmbovița. Totodată, nouă județe din țară sunt vizate de un cod portocaliu de inundații. Avertizarea emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor(INHGA) este valabilă pe râuri din judeţele Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. 

Efectele ploilor se resimt, deja, în mai multe zone din țară.

București-Ilfov

În noaptea de marţi spre miercuri, pompierii de la ISU Bucureşti – Ilfov au fost solicitaţi să intervină în 60 de cazuri de inundaţii în subsoluri ale imobilelor sau în locuinţe. Dintre cele 60 de solicitări preluate de pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, 50 au fost soluţionate, iar alte 10 sunt încă în desfăşurare.

Apelurile de urgenţă pe numărul 112 din cauza inundaţiilor au început să sosească în dispeceratul pompierilor de marţi, începând cu ora 17, arată căpitanul Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.

În Bucureşti, cele mai multe solicitări au fost pentru locuinţe de pe şoseaua Fundeni, strada Dealu Cotmeana, strada Livezilor, strada Bihor, strada Walter Mărăcineanu, strada Gheorghe Petre, Şoseaua Bucureşti – Urziceni, strada Periniţa, Anton Pann, strada Gramont şi strada Mihai Viteazu.

Cele mai multe intervenţii ale pomierilor de la ISU Bucureşti-Ilfov sunt în judeţul Ilfov, în localitatea Pantelimon. De asemenea, a fost nevoie de intervenţia cu motopompe şi în localităţile Cernica şi Afumaţi.

Prahova

 

Pompierii intervin, miercuri, în localitatea Bărcăneşti, judeţul Prahova, pentru evacuarea apei din zeci de gospodării şi case inundate, în unele locuinţe apa măsurând chiar şi 40 de centimetri, informează Mediafax. În localitatea Bărcăneşti, judeţul Prahova, zeci de gospodării şi case au fost inundate, în unele locuinţe apa măsurând chiar şi 40 de centimetri, iar în gospodării ajunge şi la un metru.

„În zonă există o canalizare, dar la atâta cantitate de apă care a căzut nu face faţă fluxului de apă. Sunt numai aici, unde ne aflăm, vreo zece locuinţe afectate, avem şi imobile afectate. Sunt mai multe, şi gospodării” a declarat Marian Duţă, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Bărcăneşti.

Pompierii au intervenit, în noaptea de marți spre miercuri, cu motopompe, în județul Prahova, unde gospodării din 15 localități au fost inundate. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că opt locuințe din cinci localități, dintre care trei sunt situate în municipiul Ploiești și câte una în orașele Urlați și Băicoi, au fost inundate în ultimele 12 ore.

De asemenea, pompierii au intervenit în 13 localități, între care orașele Ploiești, Boldești Scăeni, Urlați, pentru evacuarea apei din 25 de curți și grădini, dar și dintr-un beci.

Pe DN 1B, carosabilul a fost inundat pe o porțiune de 1,5 km în satul Loloiasca, stratul de apă măsurând 5-10 cm. Două TIR-uri care circulau pe acest segment de drum s-au ciocnit, miercuri dimineață, față-spate, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Marian Popescu, spunând că în continuare pe DN 1B este un strat de apă de 5 cm pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

Buzău 

Totodată, circulaţia rutieră pe DN10 Buzău – Braşov este blocată, din cauza căderilor de stânci de pe versanţi, provocate de ploi. Centrul infotrafic al Poliției precizează că traficul este oprit pe ambele sensuri la kilometrul 80, în zona localităţii buzoiene Siriu.

Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone este Buzău – DN10 – Cislău – DJ102B – Vălenii de Munte – DN1A – Cheia – Săcele – Braşov. Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone este Buzău – DN1B – Ploieşti – DN1A – Braşov.

Totodată, din cauza apei de pe carosabil, traficul rutier se desfăşoară îngreunat pe DN2 Focşani – Bacău, la kilometrul 223, între localităţile Domneşti şi Rugineşti din judeţul Vrancea). Pe sensul către Focşani, este afectată prima bandă şi o parte din banda a doua. Din acelaşi motiv se circulă uşor îngreunat pe DN1B Ploieşti – Buzău, la kilometrul 31, în zona localităţii prahovene Loloiasca, unde pe carosabil nivelul apei este de aproximativ cinci centimetri.

În judeţul Brăila, circulaţia auto pe DN21 Slobozia – Brăila se desfăşoară îngreunat, pe un fir alternativ, la kilometrul 62, în zona localităţii Bărăganu. Un autotren a rămas blocat pe carosabil din noaptea de marţi spre miercuri, după ce mai multe pneuri ale acestuia au explodat.

Galați

Circulația feroviară este întreruptă în gara din Galați, din cauză că macazurile au fost acoperite cu apă, ca urmare a ploilor din ultimele zile. Ploile abundente au cauzat acoperirea macazurilor cu o cantitate mare de apă, precizează Centrul Infotrafic al Poliţiei.

Din acest motiv, trenurile nu pot intra sau pleca din gară.

Vrancea

Orașul Adjud și patru comune din județul Vrancea au fost inundate, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea. locotenentul Paul Petruț Bîndar, citat de Agerpres.

„Ca urmare a apei rezultate din cantitățile mari de precipitații au fost inundate comunele Gugești, Urechești, Biliești, Ploscuțeni și orașul Adjud. A plouat mult și s-a strâns apa în zonele mai joase sau în alte situații, canalizarea nu a mai făcut față. Nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate și nu au fost victime. Este o situație preliminară, iar echipajele ISU Vrancea se află în localitățile afectate’, a declarat locotenentul Paul Petruț Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

La Gugești, pompierii au intervenit cu 2 autospeciale și 2 motopompe, iar la Urechești, Biliești și Ploscuțeni s-a mers cu câte o autospecială și o motopompă. De asemenea, pompierii au intervenit și în municipiul Focșani pentru evacuarea apei din trei garaje subterane și un subsol.

Totodată, două școli au fost închise, informează Digi24.

Tulcea

 

Un microbuz în care se aflau cinci persoane a fost prins de viitură, miercuri dimineaţă, pe DN 22F, în apropierea localităţii Horia din judeţul Tulcea, oamenii fiind salvaţi după o intervenţie a pompierilor, informează Mediafax. Echipele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Delta’’ al judeţului Tulcea au fost solicitate, prin numărul de apel unic 112, să intervină pe raza judeţului şi municipiului Tulcea în mai multe situaţii, în urma ploilor care au avut loc în cursul nopţii.

Astfel, în jurul orei 04.15, ISU Tulcea a fost anunţat că un microbuz în care se aflau cinci persoane a fost prins de viitură pe DN 22F, în apropierea localităţii Horia. A fost solicitat imediat sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Horia, care a intervenit cu un buldoexcavator şi a salvat persoanele aflate în autoutilitară, transportându-le într-un loc sigur.

De asemenea, în jurul orei 07.30, pompierii tulceni au fost solicitaţi să intervină pe strada Barajului din municipiul Tulcea, pentru a evacuarea apei care inundat subsolul unei societăţi comerciale. La acest moment se acţionează la faţa locului cu o motopompă de mare capacitate si cu o autospecială cu apă şi spumă.

Bacău

 

Şcolile din municipiul Bacău au fost închise, miercuri, la ora 11.00, din cauza riscului de inundație, a anunțat primarul Cosmin Necula, citat de Mediafax. „Pentru a evita orice situaţie cu potenţial de risc pentru copii, vă anunţ că am luat decizia ca începând cu ora 11 toate unităţile de învăţământ din municipiul Bacău să fie evacuate. Toţi copiii pot pleca acasă! Îi rog pe părinţi să îşi ia copiii de la unităţile de învăţământ”, a scris edilul, pe Facebook. 

Acesta precizează că măsura are caracter preventiv. „Vă rog să nu credeţi în zvonuri sau mesaje panicante. Datorită ploii care continuă să cadă, există riscul ca subsolurile şi curţile şcolilor să fie inundate. Pentru a evita orice disconfort cauzat copiilor, s-a luat această măsură cu caracter PREVENTIV”, a adăugat primarul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă