14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRomâni implicaţi într-o fraudă fiscală de 250 de milioane de euro în...

Români implicaţi într-o fraudă fiscală de 250 de milioane de euro în Italia

Societatea, al cărei nume nu a fost făcut public de anchetatorii italieni, este suspectată că a emis facturi false pentru 100 de alte firme din această ţară care compuneau o reţea uriaşă de crimă organizată, potrivit presei din Peninsulă. Reţeaua era condusă de două familii din Roma şi Napoli şi a acţionat între 2007 şi 2011.

Frauda consta, în principal, din vânzarea de telefoane mobile fără a se mai achita taxa pe valoarea adăugată către fiscul italian. Suveica era simplă: membrii reţelei cumpărau bunuri din Uniunea Europeană fără a achita TVA în ţara de origine şi, folosindu-se de facturile false emise din România, nu le mai plăteau nici în Italia. Marfa traficată astfel s-a ridicat la peste 1,2 miliarde euro, iar paguba adusă statului prin evaziune fiscală s-a ridicat la peste 250 milioane euro.

Mai mult, firmele în cauză vindeau bunurile sub preţul pieţei şi, uneori, chiar sub preţul de achiziţie trecut în acte, ceea ce a afectat economia locală, potrivit site-ului Paesesera.it. „Într-un moment de criză economică e tot mai important să stăvilim evaziunea fiscală şi să ne asigurăm că activităţile comerciale din piaţă sunt veritabile”, a declarat procurorul adjunct Pierfilippo Laviani, din cadrul Procuraturii Romei, pentru presa italiană.

Omul legii a explicat că reţeaua de crimă organizată a adus daune duble bugetului italian. „Nu au comis doar evaziune fiscală, ba chiar şi-au permis să solicite de la stat şi returnarea TVA pe care nici măcar nu-l plătiseră”, a menţionat Pierfilippo Laviani. „Discutăm aici de o adevărată criminalitate fiscală”, a menţionat şi comisarul Gărzii Financiare Ignazio Gibilaro.

Procuratura din Roma a emis 150 de mandate de perche­ziţie pentru companii şi directorii lor, iar 90 de persoane au fost puse sub acuzare. Anchetatorii au reţinut registre fiscale şi de contabilitate dublă, calculatoare şi alte echipamente electronice. Investigaţia a vizat şi tranzacţiile bancare, pentru a-i identifica pe toţi cei implicaţi în fraudă, dar şi pentru a pune sub sechestru conturile lor. De asemenea, au fost sechestrate proprietăţile a şase dintre persoanele puse sub acuzare, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă