26 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialRoman Polanski la 73 de ani

Roman Polanski la 73 de ani

In 2002, cand a castigat Oscarul de regie pentru filmul „Pianistul”, cineastul polonez avea 69 de ani si 7 luni, fiind astfel cea mai varstnica persoana distinsa cu prestigiosul trofeu in intreaga istorie a Academiei Americane.

Parintii sai au avut proasta inspiratie de a reveni in Polonia cu doi ani inaintea declansarii celui de-al doilea razboi mondial; amandoi aveau sa fie internati in lagare de concentrare naziste, unde mama lui Roman chiar a decedat.
Roman a scapat din ghetou si a trait din mila taranilor polonezi. In anii ’50 a inceput sa joace in filme, printre care si in „Pokolenie” de Andrzej Wajda, si apoi s-a inscris la Scoala de Film din Lodz, inca de pe atunci demonstrand gust pentru umorul negru si interes pentru relatiile umane bizare.

S-a instalat la Hollywood in 1968 si a fost imediat remarcat: intai pentru thriller-ul “Rosemary's Baby” si apoi pentru carnagiul caruia i-a cazut victima sotia sa, Sharon Tate.

Dupa filmul “Chinatown”, din 1974, regizorul a trebuit sa fuga din Statele Unite, condamnat pentru violarea unei fete de 13 ani.

Un alt titlu: “Tess”, realizat in 1979, i-a adus a treia nominalizare Oscar.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Contracte plătite din BANI PUBLICI de primăria PSD-istului Sorin Cîrjan către un membru fidel de partid

Un nou scandal zguduie administrația locală din Râmnicu Sărat, dezvăluind legături strânse între primarul PSD Sorin Cîrjan și unul dintre oamenii săi de...

Netanyahu spune că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare...

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă