13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRoma si Washington

Roma si Washington

Primul Papa care a pasit pe teritoriul american a fost Pius al IX-lea. Intamplare curioasa, petrecuta in anul revolutionar 1849. Papa se refugiase de la Roma la Gaeta, port unde acostase nava americana Constitution. Intamplarea a facut ca, prin intermediul stapanului acelor locuri, Ferdinand al celor doua Sicilii, Pius al IX-lea sa faca atunci cunostinta cu insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Neapole, John Rowan. Acestuia i-a facut placere sa-l invite la bordul navei nu doar pe rege, ci si pe oaspetele acestuia, pontiful roman. Intampinati de 21 de salve de tun, suveranul pontif si regele au petrecut in acea zi cateva ore la bord, Papa impartind iconite si binecuvantari marinarilor si intretinandu-se cu ei. Numai ca USS Constitution fiind teritoriu american, cel care o comanda, capitanul John Gwinn, primise ordin expres sa nu accepte prezenta la bord a celor doi suverani. Statele Unite tineau sa-si respecte cu strictete neutralitatea in conflictele care agitau atunci peninsula. Pentru tainuirea si incalcarea ordinului primit, capitanul Gwinn avea sa fie trimis in fata unei curtii martiale americane.

Cu totul altfel stau lucrurile astazi, atunci cand un suveran pontif pune piciorul pe sol american. Dupa Paul al VI-lea si Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea paseste acum pe pamantul Statelor Unite. Asteptat cu toate onorurile la Washington, el petrece in capitala celei mai mari puteri globale trei zile (una dintre ele, 16 aprilie, ziua sa de nastere).
Ne amintim cu totii de comentariul lui Stalin la finele ultimului razboi mondial: Papa? Cate divizii? Papa vine de la Roma la Washington fara divizii, dar ca lider al unei puteri globale, e drept de alta natura, intr-un moment cand multi cetateni ai planetei sunt preocupati de un alt razboi, cel care sfasie acum Orientul Mijlociu, cu reverberatii multiple pe toate meridianele.

Ce-i va spune Papa intre patru ochi gazdei sale atunci cand va fi primit la Casa Alba? Ca purtator de cuvant al celei mai vechi institutii cu existenta neintrerupta in istorie, e de asteptat ca Benedict sa-i vorbeasca celui mai puternic om de pe glob nu doar despre raspunderi solidare fata de destinele unei familii umane in suferinta, ci si – in vederea remedierii relelor dezlantuite – despre deosebirea dintre forta bruta si forta spiritului, poate in spiritul distinctiei lui Joseph Nye intre soft power si hard power. Poate, printre altele, despre importanta izbanzilor fara soc si groaza, cele castigate pasnic, prin persuasiune si fara violenta.

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă