9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialREZULTATE ALEGERI SUA 2016. Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, în...

REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, în timp ce în Senat lupta este strânsă

Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului SUA, potrivit estimărilor făcute miercuri de postul NBC, citat de Reuters şi preluat de Agerpres.

Era de așteptat ca Partidul Republican să-și mențină controlul în această cameră, cu 435 de membri, unde partidul deține o amplă majoritate și unde doar câteva scrutine sunt sub semnul întrebării.

Atenția se concentrează în schimb asupra Senatului, camera superioară a Congresului, unde democrații speră să preia controlul de la republicani. Candidații republicanii își apără mandatele senatoriale în câteva state-cheie, ceea ce îi face pe democrați să spere că pot câștiga cele cinci mandate necesare pentru a prelua controlul.

Până acum, democrații au reușit să câștige un sigur mandat senatorial de la republicani, în Illinois, în schimb republicanii și-au reînnoit mandatele în Ohio și Florida. Democrații au câștigat primul mandat senatorial de la republicani prin democrata Tammy Duckworth (Camera Reprezentanților), care l-a învins, așa cum se anticipa, pe senatorul republican Mark Kirk în Illinois. Duckworth este veterană a războiului din Irak, imobilizată într-un scaun cu rotile, după ce și-a pierdut ambele picioare.


”România liberă” îți prezintă, în timp real, informațiile despre modul cum au votat americanii la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie 2016. Urmăreşte detaliile aici.


În prezent, Partidul Republican controlează ambele camere ale Congresului SUA. Treizeci și patru din cele 100 de mandate ale Senatului sunt în dispută, în timp ce în Camera Reprezentanților se votează pentru toate cele 435 de mandate. Mandatul senatorilor americani are o durată de șase ani, iar al reprezentanților, doi.

Potrivit estimărilor pentru Indiana, fostul senator democrat Evan Bayh a dat greș în încercarea sa de a reveni în Senat, pierzând în fața republicanului Todd Young, care a activat până acum în Camera Reprezentanților.

În Florida, senatorul Marco Rubio și-a recâștigat mandatul. În Carolina de Nord, senatorul republican Richard Burr avea un avans de doar două puncte procentuale în fața oponentei sale democrate, Deborah Ross, potrivit site-ului de sondare RealClearPolitics.com.

Curse la fel de strânse se înregistrau în Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada și Indiana. Principalele posturi de televiziune au anunțat că senatorul republican Rob Portman, care a refuzat să facă campanie pentru Trump, a fost reales în Ohio.

Tot conform estimărilor, senatorul republican Rand Paul a câștigat în Kentucky, republicanul Tim Scott în Carolina de Sud, republicanul James Lankford în Oklahoma, iar democratul Patrick Leahy a câștigat în Vermont și democratul Richard Blumenthal în Connecticut.

Pentru a obține controlul în Senat, democrații au nevoie să câștige cinci mandate. În prezent, republicanii dețin 54 de mandate în Senat, iar democrații au 44, plus doi independenți care se aliniază cu tabăra democrată. Și, deși potrivit estimărilor, republicanii își vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanților, cel mai probabil vor avea mai puține mandate.


”România liberă” îți prezintă, în timp real, informațiile despre modul cum au votat americanii la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie 2016. Urmăreşte detaliile aici.


 

 

Cele mai citite

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă