18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRezerva de heliu a Pământului se termină în 25 de ani

Rezerva de heliu a Pământului se termină în 25 de ani

Peste 80% din rezerva de heliu a Terrei se află în SUA, unde se vinde la preţuri extrem de mici, în ciuda faptului că este considerată o resursă naturală preţioasă, scrie realitatea.net.

Heliul este cunoscut mai ales datorită baloanelor de la petreceri şi faptului că îţi face vocea piţigăiată dacă îl inhalezi. Heliul este, de fapt, o resursă preţioasă de care abuzăm, întrucât în 25-30 de ani o să rămânem fără el,spun oamenii de ştiinţă.

Resursele de heliu ale Terrei sunt consumate într-o rată alarmantă, lucru ce va avea efect extrem de grave pentru spitale, care îl folosesc pentru a răcori scanerele MRI.

Cea mai mare rezervă de heliu din lume se află în Amarillo, Texas şi este vândută la un preţ foarte mic. În 1996, guvernul SUA a dat o lege care spune că serviciul, US National Helium Reserve, trebuie să fie epuizat până în 2015 pentru a recupera banii investiţi în instalarea lui.

Acest lucru înseamnă că heliul, un gaz non-regenerabil, se vinde extrem de rapid la preţuri din ce în ce mai mici.

NASA foloseşte gazul pentru a-şi curăţa rachetele de combustibil, în timpce ce heliul lichid este utilizat la răcorirea reactoarelor nucleare şi la telescoapele spaţiale.

Laureatul Nobel Robert Richardson, profesor de fizică la Universitatea Cornell din New York, spune că o dată ce vom pierde heliul, nu va mai există nicio modalitate de a-l înlocui. În timp ce pentru anumite aplicaţii există anumiţi înlocuitori, pentru scanerele MRI este singura substanţă ce poate fi folosită.

Heliul se fomrează prin eroziunea radioactivă lentă a rocilor de pe Terra şi aproape toate rezervele noastre au fost formate ca produs secundar din extracţia gazului natural.

Singura modalitate de a obţine mai mult heliu ar fi să îl capturăm din eroziunea tritiumului, un izotop de hidrogen radioactiv, pe care SUA nu îl mai produce din 1988.

SUA deţin 80% din heliul din lume, aşa că decizia lor de a-l lăsa la un preţ mic afectează întregul glob.

Profesorul Richardson spune că singura soluţie la criza heliului este să se instaureze o piaţă liberă.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă