1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialRevolutionarii cer medierea presedintelui Basescu

Revolutionarii cer medierea presedintelui Basescu

Unele asociatii doresc incheierea procesului de depunere a dovezilor de revolutionari, in timp ce altele cer termen pana in decembrie.

Participantii la Revolutia din decembrie 1989 nu au obtinut amanarea termenului pentru finalizarea dosarelor de revolutionar si asteapta medierea presedintelui Traian Basescu. Multele asociatii revolutionare nu se inteleg intre ele si se acuza reciproc de impostura. Ieri a avut loc o intalnire intre secretarul de stat Puiu Fesan si Marin Nicolae, presedintele Fundatiei Romania Tanara. Nicolae nu sustine initiativa Asociatiei 21 Decembrie 1989, prin care se cere amanarea termenului de depunere a dovezilor la dosarul de revolutionar pana pe 31 decembrie. Dupa intalnirea de la Guvern, s-a stabilit ca pana pe 28 februarie sa se depuna completarea la dosare, iar pana pe 31 martie sa se finalizeze aceste dosare. "Cei care nu au dovezi ca au participat la Revolutie vor primi dosarele sigilate acasa, iar in termen de sase luni pot depune o contestatie", a declarat Nicolae.
De cealalta parte, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, sustine ca si el doreste sa urgenteze procesul de analizare a documentelor pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar, dar nu poate fi indiferent, din moment ce are 33 de membri ai asociatiei in greva foamei. "Nu cerem bani sau alte foloase materiale, cum spune Puiu Fesan… Noi vrem dreptate si nimic altceva. Sunt in greva foamei, in prezent, 33 de persoane, 28 ajungand la spital pe parcursul protestului." Grevistii solicita modificarea legilor privind statutul revolutionarilor, finalizarea preschimbarii certificatelor de revolutionar si acuza tergiversarea dosarelor "istorice" ale Revolutiei din decembrie 1989. Mai multi membri ai Blocului National al Revolutionarilor (BNR) au pichetat miercurea trecuta sediul Guvernului, cerand demiterea conducerii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Presedintele executiv al BNR, George Costin, a prezentat in urma cu doua zile documente din care reiese ca secretarul de stat Puiu Fesan, fostul deputat PSD de Sibiu Mircea Bucur si deputatul PSD Emilian Cutean au obtinut ilegal certificate de revolutionar de care s-au folosit pentru obtinerea unui teren de 110 hectare in Sibiu.

Cele mai citite

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă