15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialRevolte în Tunisia, după anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor

Revolte în Tunisia, după anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor

Comisia electorală din Tunisia a anunţat joi că partidul islamist moderat Ennahda a câştigat primele alegeri libere din ţară, ce au avut loc duminică, însă anunţul, deşi aşteptat, a declanşat revolte în oraşul Sidi Bouzid, unde a izbucnit Primăvara arabă, relatează NewsIn.

Circa 2.000 de manifestanţi s-au bătut cu poliţia şi armata după ce Comisia electorală a invalidat o parte din listele electorale prezentate de un om de afaceri popular din zonă.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, care au dat foc primăriei, sediului guvernului regional şi unui birou al autorităţilor locale din Ennahda, au declarat martori oculari pentru DPA.

Al Aridha El Chaabia, partidul unui om de afaceri populare, Hechmi Hamdi, care locuieşte la Londra, a provocat o surpriză la alegeri, depăşind Ennahda la Sidi Bouzin şi clasându-se pe a patra poziţie în ţară.

Însă Comisia electorală a invalidat listele formaţiunii în şase circumscripţii, din cauza unor nereguli privind finanţarea. Criticii îl acuză pe Hamdi că a folosit fonduri străine în timpul campaniei.

Ennahda, care a fost interzisă în timpul regimului lui Zine El Abidine Ben Ali, a obţinut 90 de mandate din totalul de 217 din legislativ, câştigând alegerile.

Pe a doua poziţie se află Congresul Republicii, de stânga, cu 30 de mandate, urmat de formaţiunea social-democrată Ettakatol, cu 21 de locuri. A patra forţă politică din ţară este Al Aridha El Chaabia, cu 19 mandate, iar a cincea Partidul Democratic Progresist, anterior cel mai mare partid de opoziţie, care a obţinut numai 17 locuri în noul Parlament.

Hamdi a declarat pentru un post de radio că partidul său nu va accepta cele 19 mandate confirmate.

Alegerile de duminică au fost primele de când tinerii au ieşit pe străzi în luna ianuarie, pe a-i cere lui Ben Ali să demisioneze. Revoltele l-au determinat pe fostul preşedinte să fugă din ţară, o lună mai târziu.

În noaptea de joi spre vineri, tinerii din Sidi Bouzid au început să protesteze din nou, faţă de ceea ce consideră lipsa de respect pentru votul lor din partea Comisiei electorale şi a Ennahda. Secretarul general al formaţiunii islamiste a criticat deschis populaţia din Sidi Bouzin pentru că îl susţine pe Hamdi.

Vineri, în oraş va avea loc o grevă generală.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă