16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRevoltă în Republica Moldova

Revoltă în Republica Moldova

 

Câteva mii de oameni au înconjurat miercuri clădirea Parlamentului de la Chișinău, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de votul de încredere acordat de parlamentari noului cabinet condus de Pavel Filip. Ciocnirile între protestatari și poliție au escaladat, protestatarii au spart ușa din spate a clădirii parlamentului, au intrat în clădire unde au început să distrugă mobilierul și să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. Aceștia au fost luați practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duși în mulțime și bătuți de manifestanți, conform Agerpres.În momentul când a încercat să iasă din clădire, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit și huiduit de protestatari. Deputații și miniștrii noului cabinet au fost evacuați din clădire.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populația la calm imediat după ce membrii noului Guvern condus de premierul Pavel Filip au depus jurământul în cadrul unei ceremonii discrete. Ceremonia, la care presa nu a fost admisă, s-a desfășurat la reședința oficială a președintelui Nicolae Timofti, sub o protecție puternică a poliției, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidențiale.

Noul premier Pavel Filip, fost ministru al Tehnologiei informației, și cabinetul său în Parlament au fost învestiți cu o majoritate de 57 de voturi.  “Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem”, a precizat Nicolae Timofti în apelul făcut aproape de miezul nopții, îndemnând la “evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui”. Republica Moldova a rămas fără guvern după căderea cabinetului liberal-democratului Valeriu Streleț la 29 octombrie, în urma unei moțiuni de cenzură, la inițiativa opoziției pro-ruse, cu sprijinul Partidului Democrat, componentă a alianței de la putere.

Klaus Iohannis sprijină noul Guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că prin învestirea noului Guvern, care își declară prioritară opțiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice, șeful statului adăugând că îi asigură pe partenerii de la Chişinău de întregul sprijin al României, potrivit Mediafax. “Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate și realizate. Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României”, se mai arată într-un mesaj al preşedintelui.

La rândul lor, reprezentanții Uniunii Europene şi ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova au reacţionat la evenimentele petrecute miercuri la Chişinău, făcând apel la calm şi dialog între autorităţi şi protestatari. “Încurajăm toate partidele să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova”, a afirmat Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Federica Mogherini.

Ambasada SUA în Republica Moldova a venit cu un mesaj către protestatari și polițiști, pe care i-a îndemnat să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. “Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi de asemenea îndemnăm autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent”, se arată în mesajul postat pe Facebook de ambasada SUA.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a demarat o anchetă penală în cazul violenţelor comise miercuri seară. Faptele sunt investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de dezordini în masă, pedeapsa în acest caz fiind de până la opt ani închisoare.   

Demisie

Purtătorul de cuvânt recunoaște că a dezinformat

Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, și-a dat ieri  demisia. Acesta a declarat într-o conferință de presă că a decis să demisioneze după ce a dezinformat mass-media, fără să vrea, cu referire la ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv, transmite IPN, citat de Agerpres.  “Am făcut declarații pentru trei posturi de televiziune cu privire la amânarea depunerii jurământului pentru o altă zi. Aceea era poziția oficială până la ora 22:00. După cum cunoașteți, s-a decis ulterior ca jurământul să fie depus în seara zilei de ieri (miercuri — n.r.)”, a afirmat Vlad Țurcanu, adăugând că a “dezinformat” fără să vrea.

"Cel mai distructiv regim pe care l-a avut Basarabia în ultimii 25 de ani“

De ce au ieșit moldovenii în stradă după învestirea Guvernului condus de Pavel Filip. „România liberă“ a selectat opiniile câtorva dintre participanții la protestele de la Chișinău. “Să fie clar pentru toată presa românească și oficialii români: Guvernul nou-instaurat ilegal (!) și oficializat în cel mai josnic, umilitor și disperat mod, pe furiș, la ora 23.00, este un guvern ANTI-EUROPA, iar protestatarii sunt anti-mafie și atât!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, cântărețul Cătălin Josan. “Am dat câteva interviuri mai devreme pentru niște posturi TV din România și cineva m-a întrebat din start „Ești pro-rus?”.. Cum, domnule, să crezi așa ceva? Am spus ferm: „Nu, sunt pro-român!” (cum să fiu altfel, dacă sunt chiar român de naționalitate?) Nu mai încercați să ne puneți etichete geopolitice. Acum se dă o luptă mai presus de geopolitică. E lupta cu un regim toxic, dictatorial, controlat de un proxenet (în sens direct). Asta ca să înțelegeți cât de gravă este situația, că au ajuns pro-românii și pro-rușii (dar și multe alte segmente) să-și consolideze forțele pentru a lupta cu cel mai distructiv regim pe care l-a avut Basarabia în ultimii nici 25 de ani de așa-zisă independență – regimul Plahotniuc”, este opinia artistului. Cătălin Josan a mai scris că, după ce Parlamentul a sfidat legea, guvernul lui Pavel Filip, “candidatul propus de PD/Plahotniuc, ascunși sub pretextul că ar fi pro-europeni (aha, și tot ei, «marii pro-europeni», au votat mai devreme împotriva adoptării pachetului de legi din Acordul de Asociere cu UE), am format un cordon viu în fața Parlamentului și nu am permis nimănui să iasă.”

Un reporter al Pro TV, Vitalie Cojocari, susține că e fals că protestele au fost pro-ruse și că Rusia vrea să pună mâna pe Moldova. “În primul rând, protestele au fost anti corupție, anti oligarhice. Oricât de ciudat ar suna, dar în fața Parlamentului s-au adunat pro români și pro ruși. A vedea protestele din Chișinău prin prisma războiului geopolitic dintre Est și dintre Vest este o mare eroare. Oamenii pur și simplu nu mai au încredere în cei de la guvernare, în special în CEL care controlează guvernarea. Protestatarii vor alegeri anticipate”, precizează Vitalie Cojocari pe blogul său.

De asemenea, reporterul infirmă că protestatarii vor să dea jos o guvernare pro-europeană. “Guvernarea aceasta este pro propriul buzunar. Oricine din prietenii mei din România a fost la Chișinău a văzut că în cea mai săracă țară din Europa numărul de Porsche Cayenne este uriaș. Mai exact, numărul de modele Porsche Cayenne noi vândute în Moldova a fost la fel de mare ca în România sau chiar mai mare. Politicienii au tot felul de afaceri cu statul, fură din bănci, fură afacerile personale ale unor oameni. Politicienii de la putere și-au subordonat prin corupere și șantaj o grămadă de instituții care funcționează acum doar în folosul lor. Și nu vorbesc doar de vamă, procuratură, fisc. Până și spitalele de stat au ajuns să fie afaceri private ale unor politicieni de la guvernare”, precizează Vitalie Cojocari.

În fine, acesta arată că România, SUA și UE s-au pripit crezându-i pe cuvânt pe politicienii care conduc acum Moldova – politicieni fără susținere populară – că vor instaura liniștea la Chișinău. “Aceste declarații pripite venite din Vest i-au dezamăgit în special pe protestatarii pro europeni, pro români. Multă lume m-a întrebat, Vitalie, de ce au făcut asta? De ce au fraternizat cu oligarhii corupți? Le-am spus oamenilor că este evident de ce. Politicienii din Vest au închis ochii la actele uriașe de corupție și au considerat că orientarea declarativă pro occidentală a oligarhilor este mai importantă. Eu sper că în curând vom vedea o schimbare de atitudine. Sper ca politicienii din Vest să nu îi mai susțină deschis pe cei de la putere. Sper să ceară un dialog între protestatari și putere. Important acum este să oprim violențele. Iar asta, stimați politicieni din Vest, dragi frați români, nu se face prin numirea grăbită a Guvernului, depunerea jurământului pe ascuns, noaptea. Oligarhii moldoveni nu au făcut decât să-i întârâte și mai mult pe protestatari”, afirmă reporterul ProTv pe blogul său.

Hotărâre

Se cer alegeri anticipate

Mii de persoane, organizate de Platforma civică “Demnitate şi Adevăr”, s-au adunat și irei în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care s-au îndreptat spre Parlament pentru a continua protestele faţă de învestirea Guvernului Filip, sediul Legislativului fiind păzit de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne, care au format un cordon de securitate, a relatat Jurnal de Chişinău, potrivit Mediafax. Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că oamenii vor continua să protesteze, în mod paşnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intră în ultima fază de scoatere a statului din captivitate. Vasile Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. “La Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Lla Chişinău a fost instaurată o huntă criminală”, a declarat Vasile Năstase. Liderii Platformei civice “Demnitate şi Adevăr”  cer alegeri anticipate pentru că acestea, în opinia lor, sunt unica soluţie de depăşire a crizei. Tot în fața Parlamentului au sosit și simpatizanţii PSRM şi PPPN., care au adus cu ei coroane funerare, afirmând că “astăzi urmează să moară regimul oligarhic”.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Mesajul Nataliei Intotero de Ziua Națională a Tineretului. Ministrul anunță că peste 15000 de tineri vor merge gratuit în tabără

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, care este sărbătorită pe data...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...
Ultima oră
Pe aceeași temă