17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialReviste de unica folosinta

Reviste de unica folosinta

» Desi specialistii media prezic trecerea in ritm galopant pe format digital, revistele specializate – corespondetele televiziunilor de nisa din presa scrisa – apar ca ciupercile dupa ploaie.
» De la cunoscuta "Aventuri la pescuit", singura auditata de BRAT, la cea mai specializata posibil, recent lansata "Calul magazin", majoritatea apar pe hartie de buna calitate.
» In cel mai bun caz acestea reusesc sa fie vandute in cateva mii de exemplare, restul ajung sa fie vandute la pret redus in trenuri – pastile impotriva plictiselii.

"Aventuri la pescuit", singura auditata de BRAT dintre cele pe care le-am ales pentru prezentare, se deschide cu un editorial legat de perioada de prohibitie. Pe coperta titlul editiei se leaga tot de prohibitie: "stiuca interzisa!".
In rest, multi-multi pesti, in fotografii si texte si sfaturi foarte tehnice pentru pescarii impatimiti. In general, este vorba de destinatii speciale pentru diferitele specii de pesti si despre instrumentarul pescarilor profesionisti de la undite la texte consistente despre momeli.

De la pescuit, acasa la curatenie
Traditionala rubrica "in dialog cu cititorii" contine intrebari de genul: "Este recomandabila folosirea agrafelor in pescuitul cu jiguri?" sau "Stimata redactie, as dori sa stiu cum actioneaza convertorii freerunner atasati mulinetelor obisnuite…"
Sa ramanem in zona tehnica si sa rasfoim "UTIL – manualul casei tale", descendenta a exponentelor unei serii de hituri ale anilor ’80 reunite generic sub titulatura sfaturi practice. In editorialul care deschide "manualul", Ema Carciumaru ne invita – un pic cam contradictoriu – sa prevenim proiectele de renovare dezastruoase: "Alegeti bine momentul in care doriti sa demarati proiectul, avand grija sa evitati vremea nefavorabila, perioada sarbatorilor si a concediului…
Odata ce ati demarat proiectul, nu plecati in concediu!". Nu se precizeaza daca in timpul orelor de serviciu se poate renova apartamentul, dar revista e plina de pagini de shopping care alcatuiesc un ghid al cumparatorului si de sfaturi despre interventiile casnice mai mici sau mai mari pe care e de presupus ca le-am putea face fiecare dintre noi.

Stiinta si tehnica, inapoi in trecut
Un titlu care a supravietuit trecerii a cel putin trei epoci importante este "stiinta si tehnica". Numarul curent (ianuarie-februarie) se deschide cu un buletin informativ intitulat "In direct cu NASA" semnat de Alexandru Mironov (NASA este reprezentata in fotografie de un cosmonaut anonim). Nici una dintre stirile din numarul curent nu se refera la NASA… Restul revistei are un continut si o paginatie pe gustul nostalgicilor, cu titluri "Sa recream Big-Bang-ul pe Terra" sau "Din nou despre Marte" si cu un material semnat I.M. stefan (introdus tot de Alexandru Mironov) si intitulat "Eminescu si stiinta". Materialul este ilustrat cu portretul clasic al poetului national alaturat unei imagini care fotografiaza cosmosul. Cele 80 de pagini ale revistei sunt scrise, in afara de Alexandru Mironov, de un colectiv format din doi redactori: Cristian Roman si Andrei Dorobantu.

Slab sau gras?
Numarul din martie al revistei pe format mic "Farmacia ta" are o introducere tematica adaptata sezonului, intitulata "Astenia de primavara nu-i doar o legenda" – pentru cine avea indoieli! – semnata de Otilia Ostrotki. "Farmacia ta" (numarul 77) vorbeste despre combaterea sau prevenirea mai multor boli, atunci cand este posibil, intercalate cu rubrica de raspunsuri la intrebari specifice, un dictionar medical propus de cititori si un portret al unui medic tanar.
Tot pe format mic apare si "Slab sau gras – revista croita pe tine", pe a carei coperta o doamna in varsta, incaltata in adidasi trendy, isi sprijina strengareste piciorul drept pe o minge de baschet, unde o regasim pe Otilia Ostrotki cu editorialul "Incercati dietele simple!". Revista e un retetar al alimentatiei sanatoase care se interesecteaza cu doua rubrici dedicate unor vipuri feminine: Paula Seling, cu sfaturi despre "sportul practicat din placere si pasiune" si actrita Cristina Stamate cu serialul intitulat "Viata, slabiciunea mea".

Calul Magazin
"Lumea credintei" apare in format mic si intr-o grafica ortodoxa destul de ingrijita din punct de vedere tehnic.  Revista este compusa dintr-o serie de reportaje intitulate generic "Popasuri duhovnicesti", un interviu – "Lumea Credintei intreaba, Teodor Baconsky raspunde" si rubrica "Cititorii au cuvantul".
Incheiem cu primul numar al revistei "Calul magazin", al carui senior-editor, academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, publica editorialul "Un stravechi prieten al omului", care este urmat de un fragment, "Omul calare", scris de Alexandru Paleologu. In rest: calul in arta, calul in razboaie, "calul social" (Mihail Lechkun), calul in sport, calul intr-o povestire a lui Ioan Grosan si calul intr-un interviu cu Ioan Gyuri Pascu care face fata cu brio unor intrebari dificile: "Iti plac caii? Fiicei tale ii plac caii? Au caii suflet? ti-au placut filmele cu cai? Ai observat ca nici intr-un film de desene animate sau nu calul nu apare ca personaj negativ?".

Odata ce ati demarat proiectul de renovare, nu plecati in concediu!"
Ema Carciumaru

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă