21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Lehman Brothers isi prezinta strategia de restructurare, dezvoltatorii britanici se ofere sa-i ajute pe clienti cu plata ratelor ipotecare, iar Deutsche Bank isi exprima public interesul pentru Postbank. Heathrow se deterioreaza in continuare, iar jurnalistii austrieci analizeaza reuniunea OPEC. Acestea sunt numai cateva dintre titlurile presei internationale de business de joi, preluate de The Money Channel.

"Lehman isi prezinta strategia de restructurare", titreaza Financial Times. Cea de-a patra banca de investitii din Statele Unite isi pune sperantele de supravietuire in masurile de restructurare si recalibrare a portofoliului. Compania intentioneaza sa scape de active imobiliare in valoare 30 de miliarde de dolari. Prin anunturile facute ieri, banca de pe Wall Street a vrut sa puna capat speculatiilor legate de soarta sa si sa opreasca declinul actiunilor pe bursa. Rezultatele pe trimestrul al treilea indica o pierdere de 3.9 miliarde de dolari. Conducerea companiei a anuntat de asemenea ca pe langa portofoliul imobiliar, scoate la vanzare si un pachet de 55% din divizia de asset management.

Lehman urmeaza de asemenea sa vanda active imobiliare britanice in valoare de 4 miliarde de dolari catre Blackrock si totodata a fost facuta publica intentia de a renunta la dividende. Masurile sunt de natura sa restabileasca profitabilitatea si sa recastige increderea investitorilor.
In acelasi timp, va fi creat un vehicul de investitii special care sa detina active ipotecare, pana cand acestea ajung la maturitate. Managementul intentioneaza astfel sa echilibreze balanta contabila.

Dick Fuld, directorul executiv al Lehman Brothers a declarat analistilor ca, "traversam una dintre cele mai dificile perioade din istoria de 158 de ani a companiei. Vom iesi insa cu bine din asta. Am mai trecut prin momente dificile si am iesit de fiecare data mai puternici". Potrivit reprezentantilor bancii, nu exista initial dorinta de a vinde divizia de asset management care include si compania Neuberger Berman, au fost insa fortati de imprejurari. Potrivit unor informatii, trei fonduri de private equity, s-ar afla in cursa pentru aceasta unitate. Este vorba despre Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital si Hellman and Friedman.

De la sectiunea economica a cotidianului The Guardian aflam despre masurile la care recurg unii dintre cei mai importanti dezvoltatori britanici pentru a atrage noi clienti. Criza imobiliara care se resimte puternic pe piata britanica, determina marile companii sa ofere potentialilor clienti mai multe inlesniri. Conducerea Barratt Developments spre exemplu, va renunta la taxa de timbru pentru proprietatile care costa sub 500.000 de lire sterline. Totodata, ei se ofera sa suporte pana la 1000 de lire pe luna din rata la creditul ipotecar contractat de client. Nu se opresc insa aici. Compania se angajeaza sa suporte 15% dintr-o eventuala pierdere suferita in urma revanzarii casei intr-o perioada de trei ani. Reprezentantii companiei au anuntat ca profiturile EBITDA s-au diminaut pana la 137.3 milioane de lire sterline, de la 424 de milioane de lire in trimestrul anterior. Marjele operationale s-au redus de asemenea semnificativ iar numarul de case finalizate s-a redus cu 14%

"Ackermann tinteste Postbank", titreaza Handelsblatt. Sectorul bancar german se afla in febra fuziunilor. Seful Deutsche Bank, Josef Ackermann a declarat ieri, in cadrul unei conferinte organizate de cotidianul de afeceri german: "Suntem in discutii avansate cu Posta Germana. Nu stim daca se vor concretiza. Fara indoiala ca din punct de vedere strategic, Postbank se potriveste cu noi. Trebuie insa sa ajungem la o solutie si in ceea ce priveste pretul."

"Declinul marilor banci americane continua – acum a venit randul Washington Mutual", aflam din Wall Street Journal. Masura de inlocuire a fostului CEO Kerry Killinger cu bancherul din Brooklyn Alan Fishman era menita sa opreasca, printre altele, traiectoria descendenta a actiunilor la bursa new yorkeza. Se pare insa ca nu a mers. Titlurile bancii din Seattle au pierdut ieri 98 de centi si au atins minimul ultimilor 17 ani, respectiv 2,32 de dolari. Investitorii nu par sa fie increzatori in strategia de schimbare propusa de banca. Washington Mutual este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata ipotecara din California dar si alte zone, grav afectate de criza inmobiliara. Autoritatile de reglementare au pus banca sub supraveghere. Ultimile evolutii, printre care si perspectiva reducerii ratingului de catre Standard and Poors, nu fac altceva decat sa alimenteze neincrederea pietei. Investitorii sunt de asemenea ingrijorati fata de perspectivele pe termen mediu si lung.

"Punctualitatea la Heathrow se deterioreaza in continuare", titreaza The Times la sectiunea economica. Inaugurarea haotica a celebrului Terminal 5 a condus la cel de-al cincelea an consecutiv de intarzieri severe pe cel mai mare aeroport din lume. Potrivit Autoritatii pentru Aviata Civila, aproximativ 4 din 10 aeronave nu au reusit sa-si respecte programul de zbor in perioada aprilie – iunie. In urma cu cinci ani, mai bine de trei sferturi din totalul zborurilor au ajuns la timp. Heathrow opereaza la capacitate maxima, ceea ce inseamna ca si cea mai mica problema poate genera intarzieri.

"Adio Opec – petrolul se va ieftini in continuare", este titlul unei analize din cotidianul austriac Wirtschaftsblatt. Graficele indica faptul ca decizia Opec nu este de natura sa sustina pretul titeiului. Revolutiile anuntate nu prea au succes, cu atat mai putin cele neanuntate. Reuniunea Tarilor Exportatoare de Petrol de la Viena a demonstrat asta cu prisosinta. In mod traditional, cei mai vocali au fost cei de atitudine anti-occidentala, respectiv Iran si Venezuela. Ceilalti membri au fost pusi astfel intr-o situatie dificila. Pe de-oparte ar putut fi acuzati ca nu vor sa sustina pretul, pe de alta parte, vocile celor care le atribuie lor inflatia galopanta la nivel global, sunt mult mai numeroase.

Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă