15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele...

REVISTA PRESEI. Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor

Ziarele de vineri scriu despre atmosfera votului de la alegerea controversatului viceprimar al Capitalei Tudy Ionescu, dar şi despre posibilul eşec al României la summitul NATO.

Adevărul publică un reportaj intitulat “Penibil şi grotesc la votul prin care Tudy, fostul iubit al Oanei Zăvoranu, a fost desemnat viceprimar al Capitalei” şi descrie atmosfera: “Jurnaliştii comentau filmuleţele care îl arătau în costumul lui Adam, masturbându-se pentru a o impresiona pe Oana Zăvoranu, legăturile lui de cumetrie cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, dar şi cu liberalul Cristian Buşoi, la cabinetul căruia a început să cocheteze cu politica. „E şi dresor de animale“, spunea o colegă, când responsabilul cu presa de la Primăria Capitalei anunţa că Gabriela Firea va face o declaraţie la începutul şedinţei de Consiliu. „Pe cine interesează ce spune Gabriela Firea? Ştirea este Tudy astăzi“, comentează o altă colegă. Îmbrăcat cu o cămaşă de culoare roz, Tudy şi-a făcut, cu greu, curaj să se apropie de sala de unde avea să iasă în calitate de viceprimar al Capitalei. Prins în cele din urmă, Tudy a fost întrebat dacă este pregătit să fie mâna dreaptă a Gabrielei Firea, dar întrebarea parcă l-a fulgerat, grăbindu-i paşii. S-a aşezat în ultimele rânduri, chiar în faţa jurnaliştilor, care au continuat să-l sâcâie cu întrebări”.

Gândul ne spune “Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor”: “Cel mai scump vot la locale nu este, surprinzător unul pentru PNL sau PSD, ci pentru PMP. Acesta ar valora 3,4 lei, dacă ne raportăm suma de bani pe care partidul lui Traian Băsescu o vrea rambursată de la stat la numărul total de voturi obţinute. PMP este urmat în top de PNL, cu 2,3 lei un vot şi PSD, alături de aliaţii săi UNPR şi ALDE, cu 1,7 lei. Un vot pentru USB ar costa 1,2 lei, iar unul pentru UDMR, 1,6 lei.

Peste 700 de competitori electorali au depus cereri de rambursare a cheltuielilor de campanie. În total 49,7 milioane de lei, dintre care 92%, mai exact 45,8 milioane, sunt revendicate de şapte partide: PNL, PSD şi aliaţii săi UNPR şi ALDE, PMP, UDMR şi Uniunea Salvaţi Bucureştiul” – scrie Gândul.

Jurnalul Naţional consemnează declaraţia liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat joi că are “mari” rezerve în a susţine varianta ca preşedintele partidului să fie şi prim-ministru, precizând totodată că nu va propune de pe acum vreun nume “care ar putea fi distrus până la alegeri”.

In Cristoiu titrează în Evenimentului Zilei: “Nimic nou sub soare: 1995 – Bătălia lui Virgil Măgureanu pentru imaginea S.R.I” şi explică: “principala problemă cu care s-a confruntat, chiar de la crearea sa acum cîțiva ani, Serviciul Român de Informații n-a fost nici dezvăluirea unor date care trebuiau ținute mai departe în secret, pentru că vizau nu trecătorul regim Ceaușescu, ci siguranța națională, nu deconspirarea lucrătorilor din străinătate, nu temeinicia cu care și-au instalat rețelele, pe teritoriul românesc, serviciile secrete străine, ci imaginea în ochii opiniei publice. Grava moștenire lăsată în conștiința românilor de activitatea de poliție politică a Securității a făcut ca, din start, Serviciul Român de Informații să fie bănuit ca o reeditare, în context democratic, a urîtei instituții de pe vremea lui Ceaușescu. În formarea și adîncirea acestei imagini publice și-au spus cuvîntul și alte elemente. Unele ținînd de bîlbîielile inerente începutului, altele, de interesul unor forțe externe pentru ca România să nu-și poată crea un serviciu secret puternic, în stare să-și dovedească eficiența în apărarea siguranței naționale. N-am date privind activitatea depusă de SRI de la înființare și pînă acum, în ceea ce privește depistarea agenților străini, distrugerea rețelelor adverse, contracararea unor acțiuni primejdioase pentru interesele noastre naționale”. 

Cotidianul crede că “La Summitul NATO din 2016, România va suferi un eşec anunţat deja de evenimentele de dinainte de summit: iniţiativa noastră cu privire la o prezenţă navală NATO în Marea Neagră nu va fi pe agenda de lucru a întrunirii. Partenerii noştri în jocul acestei iniţiative şi-au schimbat intenţiile în ultimele săptămâni: Turcia a căutat şi a găsit împăcarea cu Rusia, iar Bulgaria nici gând nu avea să supere Moscova.

NATO n-a patronat direct această iniţiativă tocmai fiindcă îi cunoştea riscurile. Ne-a lăsat pe noi să umflăm un balon de încercare. Nici noi nu puteam fi atât de prost informaţi încât să mergem la Sofia să ne fie aruncată ciorba bulgărească între sprâncene. Ipoteza mea este că ne-au dus acolo ca să avem un pretext să le spunem oamenilor că de vină e SIE, pentru că nu a preîntâmpinat ciorbălăceala”.

Hotnews a aflat “de ce a cazut reteaua electrica in judetele Valcea si Arges pe 1 iunie. PLUS Cum a distrus o furtuna mai multi stalpi, cu tot cu fundatii, in judetul Mures”: “defectarea unui intrerupator din celula LEA 220 Aref in statia 400/220/110 kv Bradu”.

Ziarul Financiar anunţă “Dezastru la infrastructură: guvernul tehnocrat a cheltuit pe autostrăzi doar 152 de milioane de lei pe primele cinci luni, 8% din suma alocată pentru tot anul”, iar Wall Street prezintă “Topul celor mai ieftine licee private. Oferta variază de la un an de studiu gratuit la tarife de zeci de mii de lei”.

Gazeta Sporturilor enumeră “5 măsuri radicale pe care Daum trebuie să le ia la naționala României ca să putem spera la Mondial”, în vreme ce Prosport ne anunţă că “Rapid mai există doar pe hârtie. Curtea de Apel decide luni suspendarea falimentului, dar la Pro Rapid s-a tăiat electricitatea. Angajaţii şi jucătorii au plecat. LPF: nu virăm banii dacă nu se iese din faliment”.

Libertatea titrează “Cura de detox din Turcia i-a cauzat probleme grave! Elena Merișoreanu a ajuns la cuțit!”, iar Click ne prezintă imagini cu Nicoleta Voica, care a slăbit 22 de kg în patru luni”. Cancan titrează: “ALIBEC nu-şi mai poate ţine viciile sub control! Atacantul mult-lăudat al naţionalei s-a ‘lăsat’ de fotbal!”.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

VIDEO. Messi și compania revin și câștigă partida cu Montreal

Inter Miami, echipa unde evoluează Lionel Messi, s-a impus cu 3-2 în meciul cu Montreal, dar argentinianul nu a reușit să înscrie. Seria lui Lionel...
Ultima oră
Pe aceeași temă