2.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialRevendicările protestatarilor din Cluj ajung pe masa premierului

Revendicările protestatarilor din Cluj ajung pe masa premierului

După o lună de proteste în stradă, revendicările manifestanţilor din Cluj îi vor fi înmânate în mod oficial noului şef al Guvernului. Deputatul independent de Cluj, Mircia Giurgiu, i-a adresat o interpelare primului ministru, Mihai Răzvan Ungureanu. El îl întreabă pe şeful Executivului ce măsuri intenţionează să ia pentru satisfacerea revendicărilor protestatarilor din stradă, care cer, printre altele, eliminarea coplăţii pentru serviciile sanitare.

Ce alte revendicări mai au oamenii

Lista celor 12 puncte promovate de protestatari mai prevede “eliminarea plăţii serviciilor medicale nedecontate de către CNAS pentru toţi asiguraţii din sistemul public de asigurări de sănătate”. Un alt punct este reprezentat de anularea taxei auto şi nu amânarea până la 1 ianuarie 2013, dar şi anularea majorării preţului la energie electrică cu 5% de la 1 februarie 2012. De asemenea, protestatarii clujeni mai doresc “stoparea majorării preţului la carburanţi, având în vedere faptul că în ultimii doi ani scumpirea a fost de aproape 50%, în timp ce veniturile populaţiei au scăzut. S-a ajuns ca preţul carburanţilor din România să fie dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar veniturile românilor se situează pe penultimul loc”.

O altă revendicare importantă este crearea de noi locuri de muncă, deoarece numai în judeţul Cluj au fost desfiinţate câteva mii, cum ar fi: 150 prin plecarea fabricii de bere Ursus, peste 2000 prin plecarea Nokia, aproape 2000 prin faptul că nu nimeni nu a construit nici un kilometru din Autostrada Transilvania. De asemenea, au fost foste multe locuri de muncă pierdute prin restrângerea activităţii sau închiderea unor agenţi economici. O altă revendicare cu tentă sindicală este şi modificarea Codului Muncii, în sensul de a veni şi în sprijinul salariaţilor. “Foarte mulţi angajaţi se plâng că sunt obligaţi să muncească ore suplimentare, să lucreze de noapte sau în sărbători legale fără a fi plătiţi. Astfel s-a ajuns ca mare parte din salariaţii din România să nu mai aibă drepturi, ci numai obligaţii fiind consideraţi un fel de sclavi”, afirmă Mircia Giurgiu. Pe lista revendicărilor se mai numără “acordarea de sprijin pentru studenţii care nu se simt ajutaţi în niciun fel de autorităţile României, iar la absolvire nu găsesc un loc de muncă, fiind nevoiţi să rămână în şomaj sau să plece din ţară după ce au terminat, un masterat sau un doctorat pe banii Statului Român”.

Tot manifestanţii mai doresc anularea contribuţiei de 5,5% pentru pensiile ce depăşesc 740 lei, dar şi revenirea la salariile avute în iunie 2010 pentru toţi bugetarii, precum şi anularea tuturor legilor adoptate prin asumarea răspunderii şi dezbaterea lor în Parlamentul României.

Ultima revendicare este verificarea acţiunilor jandarmilor din Bucureşti pe baza materialelor filmate la protestele paşnice ale populaţiei. “Există materiale filmate pe baza cărora pot fi identificate persoanele vinovate, indiferent dacă sunt jandarmi sau civili”, spun protestatarii.

Cele mai citite

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...
00:00:50

VIDEO. Papa Francisc recunoaște: “Nu mă simt bine”

Papa Francisc nu părea deloc bine în timp ce susținea un discurs, la o zi după ce și-a anulat o călătorie la summitul climatic...
Ultima oră
Pe aceeași temă