18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialReuniune de criza Schroder-Chirac

Reuniune de criza Schroder-Chirac

Presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroder, s-au intalnit sambata la Berlin pentru un summit de criza.
Intrevederea le-a oferit lui Chirac si Schroder ocazia de a pregati “initiative comune”, in special asupra perspectivelor financiare ale UE, a declarat purtatorul de cuvant german Bela Anda, citat de AFP.
Intrevederea a fost organizata in regim de urgenta, dupa respingerea Constitutiei UE de Franta si Olanda, lucru ce marcheaza inceputul unei perioade de deruta in Europa. Schroder se va mai intalni cu Chirac pe 10 iunie la Paris.
Intalnirea a avut ca scop reafirmarea faptului ca tandemul franco-german ramane o forta in cadrul UE, in conditiile in care premierul britanic, Tony Blair, sustinatorul unei conceptii liberale asupra Europei, fata de care Parisul si Berlinul s-au opus de multe ori, va prelua pe 1 iulie presedintia organizatiei. Evocand “spiritul de unitate” pledat de Franta si Germania pentru summitul de la Bruxelles din perioada 16-17 iunie, purtatorul de cuvant al presedintiei franceze, Jer™me Bonnafort, a declarat, referindu-se la viitoarea presedintie britanica a UE, ca “aceasta va avea o mare responsabilitate in ceea ce priveste mentinerea acestui spirit”.
Incurajat de Paris, cancelarul german si-a multiplicat in ultimele zile eforturile pentru relansarea “masinariei” europene si garantarea continuarii procesului de ratificare a Constitutiei UE. Pe 13 iunie el se va intalnin cu Blair la Berlin, care pe 14 iunie se va deplasa la Paris.
Fiecare tara “are dreptul si datoria” de a se pronunta asupra Constitutiei UE, a declarat Anda, afirmand ca Franta si Germania sunt de acord ca procesul de ratificare “trebuie sa continue”.
Cei doi lideri si-au mai exprimat parerea ca incheierea unui acord asupra bugetului la summitul de la Bruxelles ar demonstra ca Europa continua sa functioneze, in pofida climatului de scepticism.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă