15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialRetrospectiva elicopterelor civile prăbuşite în România, în ultimii 13 ani

Retrospectiva elicopterelor civile prăbuşite în România, în ultimii 13 ani

În ultimii 13 ani, în România au avut loc tot mai multe accidente în care au fost implicate elicoptere civile. Ultimul s-a petrecut în cursul zilei de sâmbătă, când un girocopter s-a prăbușit la ieșirea din Odorheiu Secuiesc spre Lupeni. Șeful Centrului Operațional al ISU Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat că pilotul, în vârstă de 39 de ani, și-a pierdut viața, conform Agerpres.

Astfel, pe 29 iulie 2013, un elicopter aparținând omului de afaceri Sorin Țerbea s-a prăbușit în lacul din localitatea Tăureni, județul Mureș, având la bord 6 persoane. Dintre acestea, 5 persoane au decedat.

La 26 aprilie 2012, un elicopter civil cu opt persoane la bord, s-a prăbușit în localitatea Ostrov, județul Tulcea. Cinci persoane au murit și trei au fost rănite. Elicopterul era de producție sovietică și efectua un zbor între Republica Moldova și Turcia, iar o echipă de procurori a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat ancheta.

Un elicopter tip aero-taxi s-a prăbușit la 4 octombrie 2010, în apropiere de localitatea Maliuc din Delta Dunării. Niciuna dintre cele trei persoane aflate la bordul acestuia, printre care și omul de afaceri Emanuel Dobronăuțeanu, nu a fost rănită. Potrivit prim procurorului Ion Scutelnicu “la decolare, elicopterul s-a ridicat doi metri de la sol, a căzut și a luat foc…”.

În dimineața zilei de 19 octombrie 2007, un alt elicopter proprietate privată s-a prăbușit la granița dintre județele Ialomița și Brăila, între localitățile Giurgești și Bercești. Elicopterul s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ceață), iar cele două persoane aflate la bordul său au decedat în urma impactului. Aparatul a luat foc în momentul prăbușirii.

La 7 iunie 2006, un elicopter s-a prăbușit în localitatea gălățeană Vârlezi, de la o înălțime de 40 de metri. Aparatul nu a mai răspuns comenzilor date de pilot și în doar câteva minute s-a prăbușit. Imediat după ce pilotul a reușit să se strecoare din cabină, elicopterul a luat foc.

Un elicopter al unei societăți de aviație utilitară din Petroșani s-a prăbușit, la 18 februarie 2005, în zona Polatiște, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj, la 15 minute după decolare. Elicopterul MI2, de producție rusească, era închiriat de o societate din Petroșani pentru activități de aviație utilitară de la o firmă din Republica Moldova. Două persoane, un paznic de vânătoare și mecanicul de zbor, și-au pierdut viața. Pilotul elicopterului și un angajat al Ocolului Silvic Petroșani au fost grav răniți.

În noaptea de 23 spre 24 iulie 2002, un elicopter civil de producție rusească model K 26, care patrula deasupra conductelor de transport al produselor petrolifere aparținând Petrotrans, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aerodromul din Strejnic, din cauza defectării unui motor.

În urma impactului cu solul, mecanicul de bord și-a pierdut viața, iar pilotul elicopterului și un gardian public au fost răniți. Elicopterul fusese închiriat de Petrotrans de la societatea constănțeană Air Adria Tuzla și ieșise din reparații capitale cu o lună înainte. Elicopterul efectua un zbor neautorizat, potrivit anchetatorilor.

Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă