21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRetrocedarea Pelesului s-a parafat

Retrocedarea Pelesului s-a parafat

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a semnat, ieri, decizia de retrocedare a Pelesului si Pelisorului catre Casa Regala a Romaniei. Documentul semnat include si terenul aferent celor doua castele.
 
Adrian Iorgulescu ne-a declarat ca "memorandumul va fi semnat, in maximum doua saptamani, de catre un reprezentant al guvernului si unul al Casei Regale".
In aceeasi zi, Centrul de Cultura Sinaia a semnat documentele de restituire a doua vile de pe domeniu, Ceramica si Stavilar.
Conform memorandumului de intelegere dintre Casa Regala si Guvernul Romaniei, aprobat de Executiv saptamana trecuta, dupa ce va fi rascumparat de stat castelul Peles va functiona ca muzeu. Totodata, prin acelasi document, Casa Regala renunta la drepturile asupra bunurilor mobile care se afla la Muzeul Peles si Foisor, care vor ramane in proprietatea statului roman si dupa retrocedare. Castelul Foisor, care va fi cumparat de statul roman, va continua sa fie resedinta de protocol, iar Pelisorul va ramane in proprietatea Casei Regale.
Casa Regala urmeaza sa faca statului roman o oferta de rascumparare a Pelesului si a Foisorului. Adrian Iorgulescu a precizat ca suma platita de stat va fi stabilita in urma evaluarilor realizate de o comisie de audit si a negocierilor. Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, suma "se afla undeva in jurul valorii de 30 milioane de euro".

Cele mai citite

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă