Tandoor este un cuptor special, cilindric, folosit în Orientul Mijlociu, Asia Centralฤ, India ลi Bangladesh. Puiul tandoori este una dintre cele mai renumite reลฃete preparate în acest cuptor extrem de fierbinte. Caracteristica preparatului este marinarea cฤrnii într-un amestec de iaurt ลi condimente.
INGREDIENTE:
- 1,5 kg bucฤลฃi de pui, fฤrฤ piele
- o jumฤtate de canฤ de iaurt
- douฤ linguri de suc de lฤmâie
- o lingurฤ de usturoi pisat
- o lingurฤ de ghimbir ras
- o lingurฤ de chimen mฤcinat
- o linguriลฃฤ de seminลฃe de coriandru mฤcinate
- o jumฤtate de linguriลฃฤ de piper cayenne
- un sfert de linguriลฃฤ de cardamom mฤcinat
- un sfert de linguriลฃฤ de cuiลoare mฤcinate
- un sfert de linguriลฃฤ de piper negru proaspฤt mฤcinat
- douฤ linguriลฃe de sare
- ulei
MOD DE PREPARARE:
Înลฃeapฤ cu o furculiลฃฤ bucฤลฃile de carne, apoi cu un cuลฃit fฤ mai multe crestฤturi. Pune carnea într-un vas.
Combinฤ iaurtul cu sucul de lฤmâie, usturoiul, ghimbirul, chimenul, coriandrul, boiaua, cardamomul, cuiลoarele, piperul ลi sarea. Toarnฤ amestecul peste carne, amestecฤ bine ลi lasฤ la frigider opt ore. Scoate carnea de la rece cu 30 de minute înainte de a o pune la cuptor. Preseazฤ uลor fiecare bucatฤ pentru a scurge excesul de sos, apoi unge-le cu ulei.
Poลฃi gฤti puiul astfel marinat direct pe grฤtar sau în cuptorul încins.
Dacฤ alegi grฤtarul, pune carnea la 12-14 cm de jar ลi întoarce-o de 3-4 ori pânฤ se pฤtrunde.
Serveลte fierbinte cu ce garniturฤ doreลti.
Poftฤ bunฤ!