18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialResursele de aur de la Rosia Montana, reevaluate de RMGC

Resursele de aur de la Rosia Montana, reevaluate de RMGC

Zacamantul de aur de la Rosia Montana (judetul Alba), care urmeaza sa fie exploatat de compania romano-canadiana “Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) se afla pe locul opt in lume din punct de vedere al resurselor minerale existente. Conform estimarilor oficiale facute publice de reprezentantii societatii, in comuna din Muntii Apuseni ar exista 15 milioane de uncii de aur si 67 milioane de uncii de argint. Zacaminte mai bogate decat in aceasta zona se afla doar in Africa de Sud, Rusia, Republica Dominicana, Chile si Peru.
Noua conducere a companiei a anuntat o reevaluare a resurselor existente in cadrul zacamantului, care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2005. In plus, RMGC vizeaza exploatarea resurselor existente si in zacamantul de la Bucium (localitate aflata la cativa kilometri de Rosia Montana), unde se estimeaza existenta a aproape 2 milioane de uncii de aur. Compania a obtinut, pana in prezent, descarcari arheologice pentru o serie de zone din Rosia Montana care urmeaza sa fie afectate de viitoarea exploatare miniera.
Adversarii proiectului au contestat in instanta de judecata unele decizii emise de institutiile administrative privind descarcarea arheologica, obtinand anularea certificatului acordat de Ministerul Culturii pentru masivul Carnic. “Decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu ne impiedica sa continuam programul de descarcare arheologica, iar noi putem solicita oricand un nou certificat”, se precizeaza intr-un comunicat de presa facut public de reprezentantii “Gabriel Resources”, actionarul majoritar al RMGC. Aceasta companie, printr-o asociere cu Guvernul Romaniei, detine 80 la suta din actiunile SC “Rosia Montana Gold Corporation” SA.
“Gabriel” este o firma canadiana specializata in explorare si dezvoltare in domeniul extractiei de metale pretioase cu un portofoliu impresionant in domeniu in cea mai prolifica regiune aurifera a Europei, Patrulaterul Aurifer din Romania. Actiunile “Gabriel Resources” sunt cotate la bursa din Toronto, o actiune fiind tranzactionata la pretul de 1,9-2 dolari canadieni.
“Proiectul RMGC pare sa furnizeze bazele economice pentru dezvoltarea durabila a zonei, intr-un cadru favorabil atat din punct de vedere al mediului inconjurator, cat si social si cultural. In ceea ce priveste aspectele culturale, acest proiect poate fi considerat un exemplu de dezvoltare responsabila. Fondurile puse la dispozitie in mod curent de catre RMGC, destinate cercetarii (arheologice, etnologice si arhitecturale) sunt de cateva ori mai mari decat cele de la Guvern. Aceste eforturi au resuscitat interesul fata de zona. Este posibil sa se faca si alte descoperiri importante pe viitor”, a afirmat Eddie O'Hara, Raportor General pe probleme de patrimoniu cultural in Consiliul Europei, dupa o vizita la Rosia Montana.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă