21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialRestante de peste 70 miliarde lei la salariile dascalilor mureseni

Restante de peste 70 miliarde lei la salariile dascalilor mureseni

Peste 70 miliarde lei vechi, atat mai au de primit dascalii mureseni in urma platii restantelor salariale. Este vorba despre achitarea diferentelor salariale din perioada octombrie 2001 – septembrie 2004, sporuri care nu s-au platit.
“Statutul personalului didactic prevedea ca fiecare spor sa intre in salariul de baza, dar s-a omis la inceput acest lucru. Dupa cativa ani am incercat, prin presiuni la minister si la Guvern, sa obtinem aceste modificari”, a declarat liderul Sindicatului “Spiru Haret” din judet, Ioan Sacarea.
Exista doua metode prin care profesorii isi obtin banii. Astfel, in peste 200 de cazuri au fost date deja hotarari judecatoresti definitive in instanta, iar ceilalti primesc banii esalonat, printr-o ordonanta de urgenta.
Sindicalistii acuza, insa, conducerea ISJ de trenarea primirii banilor. “Inspectoratul ne-a bagat foarte multe bete in roate si am ajuns ca prima sentinta definitiva sa fie abia in martie, cand bugetul era deja gata”, a mai spus Sacarea.
In replica, reprezentantii ISJ sustin ca nu au nici o legatura cu procesele. “Nu stiu daca aceasta sustinere este corecta, avand in vedere ca Inspectoratul Scolar nu intervine in aceste procese, deci procesele nu au fost refuzate, chiar daca noi am fost chemati in proces”, a spus contabilul-sef al institutiei, Adela Donath.
Totodata, prefectul Ciprian Dobre a facut o solicitare catre premierul Calin Popescu-Tariceanu si catre Ministerul Finantelor pentru ca judetul sa fie cuprins in urmatoarea rectificare de buget. “Cred ca aceasta transa care trebuie data cadrelor didactice sa reusim sa o schitam pana la sfarsitul acestui an. E vorba de peste 70 de miliarde lei vechi si voi face tot ce imi sta in putinta sa se primeasca acesti bani”, a spus Dobre. In privinta erorii initiale, prefectul a adaugat ca aceasta a fost remediata.
Pentru dascalii care au hotarari judecatoresti definitive trebuie sa fie achitata o suma de peste 30 de miliarde lei vechi, iar pentru ceilalti circa 25 de miliarde.

Cele mai citite

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...

SUA şi Ucraina au încheiat un acord de apărare considerat un precursor al aderării la NATO

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa...

INCREDIBIL. UDMR a obținut 488 de voturi la europarlamentarele de la Câmpina unde sunt doar… 19 maghiari

Scorul foarte bun obținut de UDMR la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 a scos în evidență și o situație surprinzătoare și totodată...
Ultima oră
Pe aceeași temă