12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialResita culturala mai are ceva de spus

Resita culturala mai are ceva de spus

Pentru a cunoaste Resita culturala de astazi, cea mai buna cale este sa rasfoiesti revista literara “Semenicul”. Pentru ca “vocea” publicatiei de azi isi mentine forta comunicarii spirituale printr-un patronaj onorabil cu Casa de Cultura a Sindicatelor si a Editurii “Timpul”. Plecarea din lume a poetului de maxima expresie lirica si de indrazneata spiritualitate actuala, Ion Chichere, a prilejuit ca revista sa-i dedice un numar omagial. Astfel, in paginile publicatiei au aparut articole semnate de Gheorghe Jurma, Ionel Bota, Costel Stanca, Ana Maria Bort, Cristean Buica, Nicolae Eremia si altii.
Acest lucru inseamna ca la Resita nu numai ca se scrie si se publica, ci este si comentata, analizata si subliniata creatia. Si nu numai poezia, dupa cum ne semnaleaza recenta carte semnata de Gheorghe Jurma, “Intunecare de ora sapte”, sustinuta sugestiv de subtitlul “Momente si stari”.
Dintr-o scurta prezentare a autorului culegem urmatoarele insemnari: “In acest volum sunt adunate proze scrise in majoritate in anii 1982-1985, unele publicate, cateva refuzate… O tema nostalgica rememoreaza copilaria si satul, o tema ironico-satirica, actualitatea si trecutul deopotriva”. Proza scriitorului e cu adevarat interiorizata, patrunsa adanc, amestecand cu farmec realitatea si fantezia tinereasca, trairile incomode ale lumii in care traim.
In concluzie, la Resita se scrie poezie, au loc cenacluri si dezbateri insufletite, se tiparesc carti, una dintre ele foarte recenta, intitulata “De o suta de ori Banat”, semnata de poetul Nicolae Sarbu directorul Bibliotecii Judetene Caras-Severin, care paseste glorios pe urmele unor ilustri continuatori. Prefatatorul lucrarii, dr. Vasile C. Ionita, scrie justificat: “Daca ma gandesc bine, marea familie de intelectuali Nemoianu se trage de pe Valea Almajului, Nicolae Balota si Anton Golopenta tot in Banat isi au radacinile, Ana Blandiana s-a nascut la Timisoara, Nicolae Breban la Lugoj, iar Mircea Cratarescu, liderul optezicistilor, intr-un sat banatean din zona Belint-Lugoj, unde mai are bunici… In multe privinte, in structura sa profunda, Banatul este o necunoscuta”.
Putem adauga ca lista propusa mai sus ar merita intregita si cu alte nume doar din judetul alaturat, Timis, pentru ca imaginea sa fie cat mai cuprinzatoare… Asa incat, cu adevarat, Resita mai are atatea de spus in privinta culturii.

Cele mai citite

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Contraoferta lui Xi Jinping la Europa cu două viteze

Liderul chinez Xi Jinping a vizitat recent trei state europene: Serbia (care nu e membră a UE), Franța și Ungaria. Peste tot i s-a...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă