18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Democrații, pregătiți pentru o alianță cu comuniștii

Republica Moldova: Democrații, pregătiți pentru o alianță cu comuniștii

Partidul Democrat (PD) s-a așezat la masa negocierilor cu Partidul Comuniștilor (PCRM). În urma consultărilor, vicepreședintele PD, Andrian Candu, șef al legislativului de la Chișinău, a declarat că formațiunea sa va fi gata să se coalizeze inclusiv cu Partidul Comuniștilor dacă aceasta va aduce stabilitate Republicii Moldova și va asigura apropierea de UE, potrivit Agerpres. 

Potrivit lui Andrian Candu, citat de Radio Chișinău, în cadrul discuțiilor de marți, PCRM s-a arătat o formațiune care împărtășește ideea continuării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Citește și: Chișinău: Nicolae Timofti a desemnat un premier interimar

El a precizat că, deocamdată, discuțiile cu comuniștii nu au vizat participarea acestora la guvernare, ci doar situația din Republica Moldova și viitoarele alegeri pentru președintele țării, preconizate pentru primăvara anului 2016.

”Nu am negociat o anumită guvernare și nu am discutat despre actul guvernării împreună cu PCRM. Ei s-au arătat dispuși încă de la începutul anului să pună umărul pentru o stabilitate politică și, într-adevăr, au viziuni europene și doresc să facă totul pentru ca Republica Moldova să avanseze în procesul de integrare europeană”, a afirmat Andrian Candu.

La rândul său, deputatul Artur Reșetnicov, reprezentantul comuniștilor la consultări, a declarat, conform aceleiași surse, că discuțiile cu democrații au fost un prim pas și că ar fi prematur pentru a se vorbi de o nouă formulă de guvernare. El a ezitat să precizeze dacă PCRM va vota un guvern de orientare proeuropeană, menționând doar că formațiunea sa împărtășește valorile europene.

De amintit că guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis joia trecută, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de socialiști și de comuniști și susținute de Partidul Democrat, formațiune la putere împreună cu Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat, într-un moment în care tensiunile din alianța proeuropeană fuseseră amplificate de arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă