10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMisterul camionului care a intrat in demonstranti

Misterul camionului care a intrat in demonstranti

23 decembrie 1990, ora 18.00.  demonstratie in piata Universitatii cu prilejul primei aniversari a evenimentelor din decembrie 1989. Un barbat a fost calcat de camionul 31-B-7354 chiar in momentul in care trupe importante ale Ministerului de Interne au initiat un atac dur asupra demonstrantilor si jurnalistilor. soferul camionului a declarat (la ani de zile dupa incident) ca s-a deplasat in centrul Capitalei sa cumpere chinina pentru sotia sa bolnava.  Numai ca din strada Huedin, sectorul 4, de unde a pretins ca a plecat, pana la Piata Universitatii, avea in cale o sumedenie de farmacii. Nu se explica insa cum a patruns ditamai camionul in Piata, unde traficul era blocat. Daca nu s-a aflat in zona cu aprobarea "organelor", este greu de presupus ca acestea l-au lasat sa se plimbe nestingherit prin centru, ba chiar sa plece dupa ce a calcat un demonstrant.

 

In cea mai aglomerata intersectie a Capitalei se afla macar un agent de circulatie care sa-i devieze pe soferii autoturismelor. Imposibil sa nu fi observat un camion care oricum nu avea voie sa circule prin centru. Procurorul militar Mircea Levanovici (campion al NUP-urilor in dosarele Revolutiei) a tergiversat  ancheta, rasufland usurat cand soferul a decedat, negand astfel legatura dintre "31-B-7354" si actiunea represiva din acea zi. Inexplicabil, prima declaratie luata soferului s-a inregistrat la zece ani de la producerea accidentului. Culmea: Brigada de Politie Rutiera a Capitalei, desi a avut la indemana dovezi fotografice, a comunicat Parchetului ca, in luna decembrie 1990, "31-B-7354" nu a fost implicat in vreun eveniment rutier.

Asadar, au ramas in anonimat persoanele responsabile de folosirea camionului pentru transportul scutierilor sau blocarea zonei, mai vinovate decat soferul. Configuratia furgonului era una de transport persoane, asemanatoare celor pentru deplasarea scutierilor.  S-a evitat pe parcurs si transferul cauzei la un Parchet civil, cei implicati in incident, macar aparent, nefiind militari.  Dl Dan Giurca (cetatean roman cu domiciliul in SUA) a fost martor la accident, pe care l-a si imortalizat pe pelicula. A intreprins si domnia sa demersuri pentru aflarea adevarului, lovindu-se insa de zidul tacerii. Exista aceasta imagine care surprinde accidentul, exista si declaratia soferului ca s-a aflat in zona in acea zi. Poate dupa aceasta semnalare vor aparea si alti martori.

Am fotografiat momentul in care demonstrantul a fost calcat

» Domnule Giurca, cum de v-ati aflat in Piata in acel moment?
– In calitate de fotojurnalist. Demonstratia era pasnica si  marca prima aniversare a evenimentelor din decembrie 1989. Cateva sute de demonstranti ocupasera carosabilul. Cadre MI-SRI erau prezente in Piata.

» Dar scutierii?
– Erau adunati intre Hotelul Intercontinental si Teatrul National, pregatindu-se sa elibereze Piata cu forta. Dintr-o data si-a facut aparitia camionul cu nr. 31-B-7354, pe care l-am reperat initial venind din zona rondului, avand in spate Spitalul Coltea. Demonstrantii au incercat sa-i blocheze accesul in Piata.

» A intrat in viteza in demonstranti, cum s-a intamplat in ’89, in fata Salii Dalles?
– Nu. soferul a incetinit, demonstrantii au inceput sa dea cu pumnii in partea frontala a caroseriei, l-au fluierat – n-au aruncat cu nimic in el – cu intentia de a-l face sa se intoarca. Dintr-o data, a accelerat brusc si l-a lovit pe unul dintre demonstranti, care a cazut pe spate si nu a avut cum sa se dea  la o parte din traiectoria camionului in miscare. Am fotografiat momentul in care demonstrantul a fost calcat. Am vazut cum caroseria s-a deplasat in plan vertical, ca si cum ar fi trecut peste un hop sau bordura. In campul meu vizual s-a mai aflat momentul in care demonstrantul a fost ridicat si dus spre Intercontinental. In acea clipa, scutierii se apropiasera deja de demonstranti. Distanta dintre Teatrul National si bulevard au parcurs-o in secundele in care s-a desfasurat incidentul.

» Credeti ca asaltul camionului si asaltul scutierilor au fost coordonate?
– Cu siguranta. Camionul a fost diversiunea creata pentru a le distrage atentia demonstrantilor de la asaltul scutierilor.

» In zona n-a aparut nici o masina a politiei?
– Vis-à-vis de Intercontinental a stationat tot timpul un ARO al politiei, cu fata spre rond. Echipajul a asistat la cele intamplate, dar nu a schitat nici cea mai mica intentie de a retine camionul, desi avea tot timpul sa faca acest lucru. Reactia politistilor din ARO a fost nula, iar soferul a virat dreapta, pe strada Batistei. In cordoanele de scutieri se aflau si ofiteri care au fost martori la cele intamplate. Nici ei n-au reactionat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă