9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCine protestează pro şi contra eutanasierii câinilor fără stăpân

Cine protestează pro şi contra eutanasierii câinilor fără stăpân

Peste 300 de persoane au participat duminică, în Parcul Izvor din Bucureşti, la un protest referitor la problema câinilor vagabonzi. Protestanţii au cerut ridicarea maidanezilor de pe străzile Capitalei, pentru siguranţa locuitorilor.

Participanţii au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje printre care „Nu sunt hrană pentru câini!”, „Strada mea nu e coteţ” şi „Vrem «legea lui Ionuţ»!”. La protest au fost aduse, de asemenea, fotografii ale primarului general Sorin Oprescu şi ale edililor de sector, cu mesajul „Asumă-ţi!”, precum şi pancarte cu poza lui Ionuţ Anghel – copilul de 4 ani decedat după ce a fost muşcat de câini vagabonzi în Capitală –, cu mesajul „De ce?”, scrie Mediafax.

Prin acest protest, participanţii cer autorităţilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă şi siguranţă, într-un oraş „liber” de câini vagabonzi. Ei găsesc inutilă organizarea unui referendum privind eutanasierea câinilor fără stăpân, aşa cum a propus edilul Sorin Oprescu. Protestul a fost organizat de vedeta Nadine Apostolescu, care a purtat un tricou pe care era scris mesajul „Aşa NU. Nu se mai poate!”.

La protest au participat şi părinţii lui Ionuţ Anghel, mama acestuia declarând că vor veni la toate manifestaţiile ce au legătură cu cazul copilului lor. „Nu prea putem să vorbim. Venim de la cimitir acum. Am venit să o susţin pe Nadine, am spus că susţinem orice campanie care are legătură cu cazul nostru”, a declarat Andreea Felicia Anghel. Un protest asemănător, la care au participat aproximativ 200 de oameni, a mai avut loc şi vineri seară, în Piaţa Romană, cu toate că nu primise autorizaţie din partea Primăriei Capitalei. Mai mult, un alt protest referitor la problema câinilor fără stăpân a fost autorizat pentru luni, 9 septembrie, între orele 18.00 şi 19.45, tot în alveola de la Parcul Izvor.

„Eutanasierea nu este o soluţie“

Sâmbătă, câteva zeci de persoane s-au adunat la Universitate, în faţa Teatrului Naţional, pentru a protesta faţă de eutanasierea câinilor comunitari, susţinând că aceasta nu este o soluţie şi pronunţându-se în favoarea sterilizării, potrivit Mediafax. Manifestaţia de la Universitate a venit după ce propunerea primarului general Sorin Opres­cu de organizare a unui referendum local prin care cetăţenii să se pronunţe în favoarea sau împotriva eutanasierii câinilor comunitari a fost aprobată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, scrutinul urmând să aibă loc pe 6 octombrie.

Potrivit hotărârii aprobate de consilierii municipali, bucureştenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „da” sau „nu” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.

În hotărâre este stabilit şi faptul că pentru organizarea acestui referendum cheltuielile vor fi suportate în totalitate din bugetul municipalităţii, acesta fiind suplimentat cu şase milioane de lei.

Potrivit expunerii de motive, necesitatea acestui referendum este dată de faptul că în Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate. Sorin Oprescu a spus că nu pledează pentru o variantă sau alta dintre răspunsurile la întrebarea de la referendum, ci doreşte să afle opinia bucureştenilor. „În 23 de ani, nimeni nu i-a întrebat pe cetăţeni”, a mai spus Oprescu.

Totodată, după acest anunţ, fostul primar Adriean Videanu a anunţat că cei zece consilieri PDL îşi vor da demisia din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru a nu mai gira „incompetenţa administrativă” a primarului general, Sorin Oprescu, precizând că referendumul este inutil.

Propunerea de a fi organizat un referendum local privind eutanasierea câinilor maidanezi a venit după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de 4 ani, a murit pe 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă