11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialREPORTAJ: Lecţie vieneză de design

REPORTAJ: Lecţie vieneză de design

Aevărată capitală de imperiu, în acelaşi timp la fel de adevărată  capitală a stilului clasic, cu nenumărate palate şi bijuterii arhitecturale, oare cum se confruntă Viena cu noile tendinţe ale designului?

Orice turist cât de cât interesat de design şi home&deco va descoperi cu siguranţă numeroasele magazine specializate, având o extrem de largă diversitate prin decoraţiile oferite. Iar când zic diversitate, mă refer atât la soluţiile  moderne foarte răspândite de tip IKEA, cât şi la stilul clasic precum şi cel avangardist.

Importantă este atmosfera generală, la care contribuie mult aceste magazine, mai degrabă mici, de tip boutique, ele însele decorate cu foarte mult gust, Viena rămânând în această privinţă mai degrabă tradiţionalistă, oferind mai mult soluţii de serie mai mică şi personalizate.

Nu puţine sunt şi magazinele încărcate de romantism şi nostalgie care oferă decoraţiuni hand mad sau retro. Majoritatea prezintă însă soluţii şi idei contemporane, de foarte bună calitate iar preţurile sunt parcă ceva mai  mici ca la Paris.

Vorbind despre design şi avangardism, un “must” este reprezentat de  Kunst Haus din Viena, muzeul Hundertwasser, acest artist al designului de faţade fiind un întemeietor al filozofiei environmentaliste (atât de căutată astazi de dezvoltatorii ecologici), precum şi un precursor al formelor organice. În mod neîndoielnic, deci, designul este la Viena la el acasă.

De curând am avut prilejul să vizitez şi unul dintre birourile de design din Viena. Walking-Chair Design Studio prezintă un show room într-un apartament la parterul unui imobil în stil clasic situat chiar în inima Vienei.

Arhitectura de interior a fost păstrată întocmai ca şi cea de exterior (parchetul  de stejar vechi de peste 100 de ani, a fost recondiţionat,  pe mici suprafeţe unde lamelele erau foarte rupte şi nu au mai putut fi salvate au fost delimitate nişte zone (de lucru sau funcţiuni de locuinţă) cu răşină epoxidică.

Atmosfera din interior este în contrast evident cu ceea ce denumim clasic, fiind plină de  idei noi, unele aparent năstruşnice. De cum păşeşti în interiorul studioului te întîmpină acea senzaţie de cercetare, de căutări, pe care o imprimă obiectele şi decorul interesant dar şi o atmosferă foarte degajată, senzaţie de plăcut, de confort de alt fel. Entuziasta echipă îşi desfăşoară aici activitatea, munca împletindu-se cu alte activităţi decontractante. Mici gustări, un pahar de vin, cântat, glumit…

Probabil de aici vin şi ideile şi în special creativitatea, căci nimic nu este conceput în afara life-stylului. “În munca noastră, foarte importante sunt şi sunetele, muzica, precum şi aromele”, ne surprinde cu această afirmaţie Fidel Peugeot, unul dintre cei doi lideri ai echipei de designeri. “De fapt, noi producem obiecte şi sunete”, adaugă în glumă celălalt lider al echipei, italianul Emilio Pircher.

Mai târziu, când am ascultat o piesă cântată chiar de către designeri la instrumente muzicale proiectate şi gândite tot de către aceştia, precum şi când am servit diverse snecuri şi băuturi accesorizate cu felurite mirodenii, am înţeles mai bine funcţionalitatea mobilierului şi ceea ce a vrut să ne transmită Fidel.

Masa proiectată cu două blaturi, amândouă rotunde, nu cu acelaşi diametru, dar care se pot învârti, avea rolul tocmai de a asigura serviciul lejer al tuturor ingredientelor de către toţi comesenii.

Scaune, mese, canapele, lămpi, diverse accesorii dar şi instrumente muzicale aici sunt concepute, creativitatea şi inovaţia fiind pe primul plan. Unele dintre acestea vor părea ciudate dar orice detaliu care conferă o astfel de apreciere a fost indelung studiat prin prisma unor noi nevoi dar şi a esteticului.

Poantele joacă şi ele un rol însemnat. Mesei i se dă o destinaţie distinctă, este o masă de ping-pong (dar ea este rotundă!), lămpile sunt sister blister, o piesă de mobilier este “animal sounddog”, chiar numele ales pentru birou este o glumă

Lămpi din folii de medicamente

Extrem de interesante sunt soluţiile de iluminat, lămpile concepute la Walking-Chair Design Studio fiind confecţionate din resturi de hârtie, pet-uri şi… foliile de plastic pentru medicamente.

Aici ideile sunt clar de ecologie, practic reciclarea materialelor. De fapt este vorba mai mult despre upcycling, pentru că părţi dintr-un produs sunt folosite fără a suporta alte transformări la producerea altor produse. Rezultatele sunt însă extrem de spectaculoase, lămpile surprinzând atât prin forme, cât şi prin culori, nemaivorbind de lumina şi atnosfera pe care o produc.

De altfel, multe din decoraţiunile propuse de Walking-Chair Design Studio pot fi văzute la târgul Tendence de la Frankfurt, unde echipa de designeri perticipă în mod tradiţional, iar mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul  www.walking-chair.com

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă