14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRenault DeZir, electrizantul concept francez

Renault DeZir, electrizantul concept francez

Te poţi îndrăgosti de o maşină la prima vedere? Cam aşa a sunat esenţa briefului dat de noul şef de design Renault, Laurens van den Acker (fost designer şef la Mazda), echipei de designeri care au creat DeZir, conceptul electric ce se anunţă a fi revelaţia Salonului Auto de la Paris din 2010.

Axel Breun, cel care s-a ocupat direct de realizarea conceptului, a mai primit un element pe foaia de parcurs: conceptul trebuia să prezinte publicului cum vor arăta, în mare, viitoarele modele Renault. Iar cum exteriorul a fost desenat de Yann Jarsalle, care se ocupă acum de designul viitorului Clio, sunt semne că multe dintre elementele prezentate pe DeZir vor fi preluate pe modelele de serie.

Ce se va schimba aşadar cu siguranţă la modelele Renault ce vor apărea după 2012? În primul rând grila faţă, care va fi prelungită dintr-o parte în alta a maşinii, un element distinct ce va permite identificarea extrem de rapidă a unui Renault în trafic; logo-ul imens care tronează pe calandru va fi şi el aplicat la aceleaşi dimensiuni pe maşinile de serie, ca semn al importanţei mărcii. Mai interesant este faptul că acest concept cu formă de supercar are sub capotă un sistem de propulsie complet electric, care va fi folosit într-o formă atenuată la modelul Fluence Z.E., model pe care îl vom vedea pe străzi din 2011 încolo.

Este vorba de un propulsor electric de 150CP care dezvoltă un cuplu instant de 226 Nm, cu baterii litiu-ion montate median, capabil să accelereze maşina de doar 830kg în 5 secunde de la 0-100km/h, pentru o viteză maximă de 180km/h!

Este posibil ca DeZir să intre şi în producţia de serie, limitată desigur, pentru amatorii de supercar-uri cu aspect futurist dar la jumătate de preţ faţă de un Tesla, de exemplu. Important este însă faptul că maşina ne dă speranţe că perioada de ezitări în privinţa filozofiei de design a mărcii franceze s-a terminat şi că vom avea în sfârşit din nou modele Renault de care să ne îndrăgostim la prima vedere.

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...
Ultima oră
Pe aceeași temă