11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRelatiile interconfesionale din Ardeal, tensionate de noua lege a cultelor

Relatiile interconfesionale din Ardeal, tensionate de noua lege a cultelor

Relatiile interconfesionale din Transilvania ar putea sa cunoasca o noua etapa de inrautatire. Noul proiect al legii cultelor pare sa fie blocat de demisia ministrului Culturii si Cultelor, Mona Musca. Ea s-a implicat in negocierea unui proiect echitabil de lege pentru toate confesiunile si asociatiile religioase.
Problemele cele mai mari sunt legate de relatiile dintre greco-catolici si ortodocsi. Pana acum, Statul Roman a restituit cultelor o parte a bunurilor confiscate de autoritatile comuniste si care se aflau in administrarea statului. Insa, circa 80 la suta din bunurile confiscate Bisericii Romane Unite cu Roma se afla in administrarea Bisericii Ortodoxe si nu intra sub incidenta legilor de restituire. Greco-catolicii se tem ca daca actualul proiect de lege va ramane in forma sa actuala, le va fi extrem de greu sa isi recupereze proprietatile nationalizate in anul 1948, cand Biserica Romana Unita cu Roma a fost interzisa.
Pe de alta parte, noua lege a cultelor reprezenta o alternativa la actuala lege a cultelor, de inspiratie stalinista, adoptata in 1948. Din cauza prevederilor restrictive ale acestei legi, o serie de confesiuni religioase au avut greutati deosebite legate de inregistrarea lor legala. Asa ar fi greco-catolicii, care au fost recunoscuti ca si cult printr-un decret-lege din 1990 emis de Consiliul Frontului Salvarii Nationale, ori Martorii lui Iehova.
De altfel, situatia dificila din punct de vedere legal a acestor confesiuni a fost criticata constant in rapoartele prezentate de Departamentul de Stat al SUA, care monitorizeaza respectarea libertatilor religioase. Trebuie remarcate si gesturile de bunavointa ale Bisericii Ortodoxe Romane.
Negocierile intre reprezentantii cultelor religioase pe marginea noului proiect al legii cultelor au fost blocate vreme indelungata de pretentiile Bisericii Ortodoxe de a primi statutul de biserica nationala. Acesta ar fi presupus ca ortodocsii ar fi beneficiat de o serie de avantaje oferite de stat in comparatie cu alte culte. Insa, in cele din urma, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a renuntat la aceasta solicitare.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă