18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialReinscaunare

Reinscaunare

Cei doi presedinti ai Parlamentului – deasupra presedintelui tarii
S-au lipit de scaune

In marea lor preocupare de a le salva scaunele lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, judecatorii Curtii Constitutionale au declarat in bloc ca incalcand legea fundamentala toate prevederile care se refera la revocarea acestora. Astfel incat se ajunge la situatia paradoxala ca acestia nu pot fi schimbati nici in cazul in care savarsesc fapte grave sau incalca Constitutia, in ciuda faptului ca liderii Aliantei cred ca aceasta este portita.

Articolul 30, alin. (1) din Regulamentul Senatului care stipuleaza ca presedintele poate fi revocat la cererea a minumum o treime din numarul total al senatorilor “in cel putin una din urmatoarele situatii: a) incalca prevederile Constitutiei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune” a fost declarat neconstitutional.
La fel si articolul 25, alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputatilor care prevede ca “Revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa si la cererea a minimum o treime din numarul total al deputatilor, in una dintre urmatoarele situatii: a) incalca prevederile Constitutiei Romaniei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor sau ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului”.
Ceea ce inseamna ca sefii celor doua Camere ale Legislativului nu pot fi schimbati, indiferent de ceea ce fac, decat daca grupul parlamentar care i-a propus solicita acest lucru. Iar daca grupul nu le cere schimbarea nici macar atunci cand incalca Constitutia, ei pot sa ramana linistiti in functie.
Pentru a-si sustine deciziile, judecatorii Curtii au invocat in permanenta art. 64, alin. 5 din Constitutie care prevede ca “Birourile Permanente si comisiile parlamentare se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a fiecarei Camere”. Adica argumentul impartirii functiilor dupa algoritmul politic! Care insa nu are nici o legatura cu eventualele ilegalitati savarsite de presedintii Camerelor.
Ideea ca liderii Senatului si Camerei raman, prin aceasta decizie a Curtii, nesanctionati chiar si in cazul in care comit abuzuri grave ne-a fost confirmata si de presedintele Comisiei juridice din Senat, udemeristul Peter Kovacs Eckstein: “Daca vine cu tunul si omoara toti senatorii si ramane el Senatul, nu este sanctionat. Iesim din Constitutie”. Mai mult, el a precizat ca daca presedintele tarii, “care este ales de tot poporul”, poate fi sanctionat in cazuri grave, “prin simetrie” trebuie sa existe aceasta prevedere si pentru presedintii Camerelor. “Trebuie sa gasim o masura de revocare”, a mai spus el.

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă