17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialREGULI care îţi pot salva viaţa în caz de CUTREMUR

REGULI care îţi pot salva viaţa în caz de CUTREMUR

În luna martie s-au împlinit 36 de ani de la cutremurul din 1977, care a distrus 35.000 de locuinţe, a provocat pagube imense şi a curmat numeroase vieţi. De aceea prevenirea şi pregătirea în caz de cutremure este un lucru deosebit de important. În ceea ce priveşte clădirile, în general, şi locuinţele noaste, în particular, cele care au probleme de structură trebuie să li se aplice de urgenţă consolidările necesare. Menţionăm că expertizarea unor astfel de probleme şi diagnosticarea sunt gratuite, putându-se efectua la cererea către primărie. Un alt aspect deosebit de important este asigurarea locuinţelor. Menţionăm deasemenea că în România asigurarea locuinţelor este obligatorie, neefectuarea lor sancţionându-se cu amenzi.

Iată şi câteva reguli care trebuie respectate în situaţii de cutremur recomandate de către Dr. ing. Emil Sever Georgescu, director ştiinţific la URBAN INCERC. Mai multe info legat de rezistenţa clădirilor în caz de cutremure şi care sunt factorii pe care o persoană trebuie să le ia în calcul când porneşte ridicarea unei construcţii le puteţi găsi pe romanialibera.ro/multimedia/home&deco pag 4 în cadrul unui interviu mai amplu cu dl. Georgescu.

Vezi şi Cum este afectată rezistenţa unei cădiri în caz de cutremur

În interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiţi afară şi nu va duceţi la balcon; adăpostiţi-va lîngă o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-va bine de această; aşezaţi-vă ghemuit lângă un perete interior; protejaţi-vă capul şi faţa, îndepartati-va de ferestre, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat; nu utilizaţi liftul; dacă sunteţi în lift, apăsaţi butonul de urgenţă iar când liftul se opreşte ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-va într-un loc sigur.

În exteriorul unei clădiri: adăpostiţi-va într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.

Dacă sunteţi într-un vehicul, opriţi-vă într-un loc sigur fără a bloca şi rămaneti in vehicul.

După cutremur: verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube; verificaţi stare instalaţiei de gaze doar cu emulsie de apa şi săpun; în cazul în care se constată emisii de gaze, închideţi robinetul de alimentare gaze, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi ferestrele; dacă alimentarea cu apa este în continuare disponibilă, umpleţi cadă şi alte recipiente pentru cazurile în care acestea ar putea fi oprite ulterior; fiţi atenţi la scări, s-ar putea că mişcarea seismică să fi afectat rezistentă lor; nu folosiţi telefonul decât pentru a semnala o urgenţă.

„Habitat for Humanity România participă activ la dezvoltarea unei culturi a riscului în România, care să promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor şi combaterea factorilor care generează aceste riscuri, prin implicarea activă a populaţiei în comunităţile din care fac parte. Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Facem un apel către autorităţi să schimbe prevederile legale privind obţinerea aprobărilor pentru construirea în zonele cu risc crescut de inundaţii sau alte dezastre naturale şi, de asemenea, dorim declararea zilei de 4 martie “Ziua naţională de prevenire a riscurilor la dezastre”, spune Mihai Grigorean, Manager Program Răspuns la dezastre, Habitat for Humanity România.

Cele mai citite

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...
Ultima oră
Pe aceeași temă