14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRegele Mihai, aniversat la Ateneu

Regele Mihai, aniversat la Ateneu

Luni seara, Ateneul Roman si-a aprins toate candelabrele. Ministerul Culturii si Cultelor si Televiziunea Romana au organizat o vizionare speciala cu avanpremiera filmului documentar "Regele Mihai – a 85-a aniversare", in prezenta Familiei Regale.

Cand isi face aparitia Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei – insotit de Regina Ana, Principesa Margareta, sotul ei, Principele Radu, Principesa Elena si suita fotoreporterii bliteaza din toate unghiurile. Regele este putin jenat de atentia cu care este inconjurat, raspunde la saluturi si pare intr-o buna forma fizica. Sala izbucneste in aplauze, dupa care se intoneaza intai imnul national si apoi cel regal.

Cine a facut repartizarea locurilor din jurul Familiei Regale din loja oficiala? Chiar in spatele Regelui Mihai sta Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, cel care i-a interzis intrarea in tara, si acum arborand acelasi binecunoscut zambet. Fostul presedinte Emil Constantinescu lipseste. Lipseste si actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, aflat in vizita oficiala in India. Lateral, fostul prim-ministru Adrian Nastase, cu sotia, care nu si-a schimbat coafura din dimineata aceleiasi zile, cand s-a prezentat la DNA. Si mai lateral, un nivel mai jos, Marilena Rotaru, realizatoarea documentarului, si seful ei, directorul general al Televiziunii Romane, Tudor Giurgiu. Ioana Tariceanu, toata in negru, cu o helanca pe gat, inchide flancul stang al primului rand din loja, sotul ei, primul ministru Calin Popescu Tariceanu intrand in sala pe intuneric, dupa inceperea proiectiei filmului, si inchizand flancul drept. Mai in spate, discreta, Simina Mezincescu priveste numai inainte.

Mai e timp pentru a observa in spatele ecranului cortina incomplet trasa si gradenele din lemn pentru coristi. Fara nici un cuvant introductiv, incepe filmul. Prima impresie: sonorul e prost. Fotografii, multe inedite, filmari recente, realizate la Londra, printre care si cea cu Printul Charles al Marii Britanii, amintiri povestite de principesele Margareta si Elena despre ilustrul lor tata, interviu fragmentat cu Regele Mihai, care vorbeste despre marea sa pasiune, masinile, despre NATO, UE si "asa-zisa democratie din tara", cum s-a exprimat chiar Majestatea Sa. In aceasta seara, incepand cu ora 21.50, TVR 1 va difuza documentarul. Merita urmarit, macar de catre cei care nu cunosc prea multe despre ce a insemnat regalitatea pentru istoria Romaniei.

Brusc, filmul se termina si toti cei prezenti in sala se ridica in picioare, aplaudand. Dureaza minute in sir, timp in care Regele Mihai incearca sa-si ascunda emotia. Jos, in marele hol rotund al Ateneului, se serveste sampanie. Lumea se imbulzeste sa dea mana cu regele, sa-i ureze "La multi ani!". E rabdator si emotionat pentru ca, de cand se stie, ziua de nastere a fost intotdeauna "o chestiune de familie".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă