29.2 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialRegal teatral european la Cluj

Regal teatral european la Cluj

– Cel mai important festival european din domeniul teatrelor va ajunge in Transilvania

Clujul gazduieste in premiera nationala cel mai important festival de teatru din Europa. 30 de reprezentatii vor incununa regalul teatral clujean.
Organizat in Anul Renasterii si Anul dialogului intercultural din Europa, evenimentul va avea loc in perioada 2 noiembrie-22 decembrie si este dedicat teatrului renascentist. Anii trecuti festivalul a avut loc in orase precum Düsseldorf, Milano, Salonic, Cracovia, Strassbourg, Stockholm, Budapesta, Sankt-Petersburg sau Torino. Aceasta editie aduce la Cluj spectacole celebre din Franta, Portugalia, Italia, Spania. Singurul teatru din tara, in afara de institutia gazda, care participa cu reprezentatii la festival, este Teatrul Bulandra din Bucuresti.

"Cu ocazia festivalului va fi inaugurata Sala Studio, care va fi predata pe 16 octombrie, avand instalatiile de lumini si sunete noi. Sala va fi inaugurata cu un spectacol portughez si va purta numele marelui actor clujean Jenovics Jeno", a afirmat Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Sala Studio va gazdui piese dintr-un repertoriu focalizat pe dramaturgia contemporana pe care incearca astfel, sa o promoveze.
Fiecare spectacol va avea doua reprezentatii consecutive, iar pentru a depasi barierele lingvistice, acestea vor fi traduse simultam la casca. Pe scena clujeana se va juca "Amédée sau cum sa te debarasezi" de Eugene Ionesco (Franta), "Ella" de Herbert Achternbusch (Portugalia), "Negutatorul din Venetia" de William Shakespeare (Iugoslavia), "Cvartet" de Heiner Müller (Franta), "Regele Lear" de William Shakespeare (Romania) si "Calatoria lui Orfeu" de Adrian Enescu (Romania).
Pana la marele eveniment, Teatrul Maghiar din Cluj ridica cortina acestei stagiunii in 24 septembrie cu premiera "Trei surori" de A.P.Cehov.

Cele mai citite

7 Motive pentru care să alegi șipcile metalice pentru gard

Construirea unui gard durabil și estetic este esențială pentru orice proprietate. În acest context, șipcile...

Două scanere puse în funcțiune la Biroul Vamal Albița

La două săptămâni de la punerea în funcțiune a primului scaner din cele 26 la biroul vamalGalați-Giurgiulești, se inaugurează, la cea mai intens circulată...

PNL bate PSD în Moldova!

PNL are mari șanse să câștige alegerile locale în regiunea Moldovei, conform ultimelor cercetări sociologice. Sondajul arată că PNL are 30% din intențiile de vot...
Ultima oră
Pe aceeași temă