24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRegal cinematografic în Delta Dunării

Regal cinematografic în Delta Dunării

În premieră în România, vor avea loc proiecţiile filmelor care în 2011 au obţinut Marele Premiu şi Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.

 

Luni seară a debutat la Sfântu Gheorghe cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul”. Până pe 14 august, spectatorii vor putea viziona filme premiate la festivaluri internaţionale, dar şi pelicule prezentate în premieră.

„Suntem deja la a opta ediţie şi continuăm să păstrăm tradiţia din fiecare an. Toate producţiile cinematografice vor fi proiectate în camping începând cu ora 21.00 până în jurul orei 4.00 dimineaţa. Cei care nu rezistă pot vedea sau revedea în sălile de cinema ce a fost în cursul serii anterioare”, a declarat directorul festivalului, Miruna Berescu.

Ea a mulţumit sponsorilor privaţi şi Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean Tulcea pentru sprijinul financiar acordat şi care le permite organizatorilor să realizeze un eveniment cultural de calitate. „Este important să spunem că festivalul există prin efortul unui om care este domnul Anonimul, cel care aduce toate lucrurile pe făgaşul normal pe care trebuie să meargă acest eveniment”, a declarat la rândul său preşedintele festivalului, Marcel Iureş.

Invitatul special al ediţiei din acest an este regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, câştigătorul Marelui Premiu la Festivalul de Film de la Cannes 2011. La festival va avea loc, în premieră în România, proiecţia celui mai recent film al său, „Once Upon a Time in Anatolia”, câştigător al Marelui Premiu de la Cannes. În competiţia pentru Marele Premiu al Festivalului de Film Anonimul, în valoare de 3.000 de dolari, vor intra 7 filme selecţionate de Ludmila Cvikova.

Pentru premiul de 1.000 dolari acordat pentru cel mai bun scurtmertaj au fost înscrise 300 de scurtmetraje de ficţiune şi animaţie din 37 de ţări, selecţia criticului de film Irina Margareta Nistor cuprinzând 32 de scurtmetraje de ficţiune şi 21 de animaţie. Premiile sunt acordate exclusiv pe baza voturilor spectatorilor.

Ce filme puteţi vedea

Ediţia 2011 va fi deschisă de proiecţia filmului „The Tree of Life”, în regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt în rolul principal, premiat cu Palme d’Or la Cannes. Cele 7 lungmetraje aflate în competiţie pentru Marele Premiu al Festivalului Anonimul sunt: „The House (Casa)”, Zuzana Liova (Slovacia-Cehia); „The Journal of Musan (Jurnalul lui Musan)”, Jung-bum Park (Coreea de Sud); „Wasted Youth (Tinereţe irosită)”, Argyris Papadimitropoulos, Jan Vogel (Grecia); „Outbound (Periferic)”, Bogdan George Apetri (România); „Majority (Majoritate)”, Seren Yuce (Turcia); „Shelter (Adăpostul)”, Dragomir Sholev (Bulgaria) şi „Gromozeka”, Vladimir Kott (Rusia).

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

Franța, deschisă ca EAU să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială

Franța este deschisă ca Emiratele Arabe Unite să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială, a declarat marți ministrul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă