10.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

VIDEO. A început confruntarea între liberalii și conservatorii din USR: Membrii partidului votează pro sau contra susținerii Coaliției pentru Familie

Cu circa două luni înainte de congresul la care va fi ales viitorul președinte, în USR are loc o primă confruntare între principalele tabere: cea liberală și cea conservatoare. Există și o a treia cale, reprezentată de Nicușor Dan, care ar vrea ca partidul să evite disputele legate de modificarea Constituției astfel încât familia să fie definită ca fiind compusă din bărbat și femeie.

Tabăra liberală este reprezentată de Cristian Ghinea și Vlad Alexandrescu, iar cea conservatoare de Clotilde Armand. Dacă membrii USR decid că partidul lor nu trebuie să se poziționeze, Nicușor Dan ar putea reveni în partid. De altfel, el i-a rugat pe colegii săi liberali să ia în calcul "sensibilităţile” celor care nu împărtăşesc în întregime aceste valori, precum şi caracteristicile societăţii româneşti, în momentul în care îşi aleg "bătăliile şi poziţiile”.Referendumul se va desfăşura şapte zile consecutive, între 7 şi 13 august, iar cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

– "Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?'; variante de răspuns: DA/NU

– "Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?"; variante de răspuns: PRO/CONTRA.

Referendumul intern se desfăşoară prin intermediul unei platforme online, iar membrii USR pot vota de pe orice terminal conectat la Internet, cum ar fi telefonul, tableta, laptop-ul sau PC-ul.

Armand: pro-familie, unire și reformă parlamentară

Tabăra „populară” din USR, reprezentată de Clotilde Armand, nu susține doar referendumul pro-familie, dar are un proiect mai larg: ei vor unirea cu Republica Moldova și respectarea referendumului privind instituirea unui parlament unicameral cu 300 de deputați. „<<USR popular>> susţine importanţa politicilor care pot contribui substanţial la o viaţă socială demnă. Susţinem protejarea familiilor, inclusiv a celor monoparentale, a femeilor şi a copiilor. Clarificarea în Constituţie a definiţiei căsătoriei, în acord cu Codul Civil şi cu intenţia evidentă a legiuitorului, protejează un fundament al societăţii în faţa încercărilor de inginerie socială de inspiraţie marxist-totalitară. Încurajarea şi protejarea familiei înseamnă responsabilitatea faţă de viitorul României”, se arată în clipul postat pe Youtube de platforma ”USR popular”. În plus, această platformă apreciază că, în acest context de criză demografică, România are nevoie de încurajarea familiilor tinere şi că autorităţile române trebuie să ia măsuri „pentru a încuraja viaţa”.„Coaliția pentru familie vrea frică”

În tabăra liberală, senatorul Vlad Alexandrescu a criticat dur Coaliția pentru Familie. „Trăim în ultima vreme sub imperiul unei frici, care pare că doreşte să fie dusă de Coaliţia pentru Familie, o coaliţie care deci doreşte să pregneze societatea românească de frică, de aşteptări cu totul nejustificate, doreşte să ne facă să funcţionăm sub imperiul temerii", a afirmat Alexandrescu, într-un videoclip postat pe Facebook. El a precizat însă că un vot împotriva modificării Constituţiei nu ar însemna că USR se poziţionează în favoarea căsătoriilor gay, ele fiind deja interzise prin Codul civil, care nu ar putea fi schimbat acum în Parlament. 


Ultima oră
Pe aceeași temă