11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăTechA început bătălia pentru șefia USR: Cristian Ghinea plus Cioloș vs. Clotilde...

A început bătălia pentru șefia USR: Cristian Ghinea plus Cioloș vs. Clotilde Armand. Ce strategie va adopta Nicușor Dan

Cristian Ghinea și Clotilde Armand pregătesc terenul pentru a prelua conducerea USR. Însă, Nicușor Dan ar putea să revină în partid și să revendice, din nou, fotoliul de lider.

Vară agitată în interioriul USR, partid care și-a programat un congres în luna septembrie, după demisia liderului și fondatorului partidului Nicșor Dan. Dezbaterile interne prefigurează conturarea unor tabere, grupate în jurul unor lideri precum Cristian Ghinea sau Clotilde Armand. La rândul său, Nicușor Dan nu exclude revenirea în partid, dacă USR va renunța la poziționarea împotriva modificării Constituției pe tema familiei tradiționale. La începutul lunii august, în USR va avea loc un referendum intern pe această temă.

Ghinea: liberalism și Cioloș

Astfel, deputatul Cristian Ghinea și susținătorii săi au lansat, deja, în dezbaterea internă platforma ”USR liberal”. Potrivit documentului, USR pierde multă vreme pe „subiecte minore” și ignoră punctele importante ale politicii. ” Senzația de epuizare internă se face simțită și în afară, unde numărul celor care vor să ni se alăture a scăzut dramatic”, afirmă susținătorii platformei. În viziunea lor, conservatorii și progresiștii sunt „două grupuri minore” în cadrul USR. ”Majoritatea useriștilor sunt moderați care doresc și economie de piață și toleranță”, este -portretul pe care îl face tabăra Ghinea colegilor de partid. Ei consideră că USR are o șansă reală pentru a fi un partid liberal. În -viziunea lor: PSD este ”un partid naționalist socialist organizat ca să căpușeze statul” iar PNL a devenit, acum și oficial sub noua conducere, ”un partid conservator”.

Autorii au reiterat că vor milita împotriva schimbării Constituției la referendumul intern al partidului. Potrivit documentului, USR ”va rămâne cel mai credibil partid care apără statul de drept”  fiind ”partidul anticorupție pentru că e partidul anti-sistem”. USR Liberal va declanșa o dezbatere națională pentru limitarea prin Constituție a deficitului bugetar, a datoriei publice și garantarea constituțională a contribuțiilor la pensiile administrate privat. 

Pe de altă parte, Ghinea este un susținător declarat al colaborării cu fostul premier Dacian Cioloș. „Noi şi România 100 avem un destin comun. Va fi tragic pentru România dacă vom avea două partide: USR şi România 100. Misiunea mea ca politician este să le unesc“, a susținut, recent,  Ghinea.

Platforma lui Clotilde Armand

Potrivit platformei ”USR popular”, susținută de Clotilde Armand, ”curentul popular din politica europeană este o orientare inspirată de viziunea creștină asupra omului și de concepția creștin-democrată asupra societății”.

Potrivit documentului ”pentru a servi democrația și interesele fundamentale ale României, USR trebuie să evite atât accentele populiste, cât și excesele utopiste, punând în centrul acțiunii sale combaterea celor două probleme majore ale României actuale: sărăcia (adâncită și agravată de corupție) și lipsa generală de educație”. Popularii din USR propun un Parlament alcătuit din maxim 300 de deputați și senatori, alegerile locale să aibă loc în două tururi, iar alegerea președinților Consiliilor Județene să fie directă. Totodată, aceștia susțin independența justiției și continuarea luptei anticorupție.

Tabăra conservatoare pledează pentru ”întărirea căsătoriei și a familiei, principalul fundament al societății și cadrul optim pentru creșterea și educarea copiilor”.

Nicușor Dan pândește de pe margine

Până la Congres, USR va organiza un referendum intern, în care toţi membrii vor opta între a se împotrivi în mod clar modificării Constituţiei în sensul dorit de ”Coaliţia pentru Familie” sau a nu se amesteca în acest subiect.

De rezultatul acestui referendum este legată și strategia fostului președinte -Nicușor Dan, care nu exclude varianta revenirii în partid. „Dacă el se va defini ca fiind partid progresist rămân în afara lui, la fel cum aș rămâne și dacă s-ar defini ca partid conservator. Mă voi reînscrie dacă partidul va rămâne așa cum s-a format, și dacă referendumul decide că partidul nu se poziționează”, a spus Nicușor Dan. Adversar la scenă deschisă al lui Dan, Cristian Ghinea a replicat tăios. ”Este însă şi manevra emoţională a fostului preşedinte Nicuşor Dan, care şi-a pus persoana sa în prim-plan, iar susţinătorii săi spun că referendumul este despre întoarcerea sau nu a lui Nicuşor“, a comentat Ghinea.    

Etapele competiției interne

Referendumul intern din USR, o premieră în viața -partidelor din România se va desfășura digital în perioada 3 – 8 august, iar Congresul pentru -alegerea președintelui va fi stabilit la o dată ulterioară. Precedentul Congres al USR-ului, în care a fost aleasă conducerea a avut loc la mijlocul lunii mai la Cluj. Nicuşor Dan a demisionat din fruntea USR pe data de 31 mai, după ce conducerea USR a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...
Ultima oră
Pe aceeași temă