A început bătălia pentru șefia USR: Cristian Ghinea plus Cioloș vs. Clotilde Armand. Ce strategie va adopta Nicușor Dan

de Romulus Georgescu , 28 iulie 2017 - stire actualizata la ora 11:01, 28 iulie 2017

Cristian Ghinea și Clotilde Armand pregătesc terenul pentru a prelua conducerea USR. Însă, Nicușor Dan ar putea să revină în partid și să revendice, din nou, fotoliul de lider.

Vară agitată în interioriul USR, partid care și-a programat un congres în luna septembrie, după demisia liderului și fondatorului partidului Nicșor Dan. Dezbaterile interne prefigurează conturarea unor tabere, grupate în jurul unor lideri precum Cristian Ghinea sau Clotilde Armand. La rândul său, Nicușor Dan nu exclude revenirea în partid, dacă USR va renunța la poziționarea împotriva modificării Constituției pe tema familiei tradiționale. La începutul lunii august, în USR va avea loc un referendum intern pe această temă.

Ghinea: liberalism și Cioloș

Astfel, deputatul Cristian Ghinea și susținătorii săi au lansat, deja, în dezbaterea internă platforma ”USR liberal”. Potrivit documentului, USR pierde multă vreme pe „subiecte minore” și ignoră punctele importante ale politicii. ” Senzația de epuizare internă se face simțită și în afară, unde numărul celor care vor să ni se alăture a scăzut dramatic”, afirmă susținătorii platformei. În viziunea lor, conservatorii și progresiștii sunt „două grupuri minore” în cadrul USR. ”Majoritatea useriștilor sunt moderați care doresc și economie de piață și toleranță”, este -portretul pe care îl face tabăra Ghinea colegilor de partid. Ei consideră că USR are o șansă reală pentru a fi un partid liberal. În -viziunea lor: PSD este ”un partid naționalist socialist organizat ca să căpușeze statul” iar PNL a devenit, acum și oficial sub noua conducere, ”un partid conservator”.

Autorii au reiterat că vor milita împotriva schimbării Constituției la referendumul intern al partidului. Potrivit documentului, USR ”va rămâne cel mai credibil partid care apără statul de drept”  fiind ”partidul anticorupție pentru că e partidul anti-sistem”. USR Liberal va declanșa o dezbatere națională pentru limitarea prin Constituție a deficitului bugetar, a datoriei publice și garantarea constituțională a contribuțiilor la pensiile administrate privat. 

Pe de altă parte, Ghinea este un susținător declarat al colaborării cu fostul premier Dacian Cioloș. „Noi şi România 100 avem un destin comun. Va fi tragic pentru România dacă vom avea două partide: USR şi România 100. Misiunea mea ca politician este să le unesc“, a susținut, recent,  Ghinea.

Platforma lui Clotilde Armand

Potrivit platformei ”USR popular”, susținută de Clotilde Armand, ”curentul popular din politica europeană este o orientare inspirată de viziunea creștină asupra omului și de concepția creștin-democrată asupra societății”.

Potrivit documentului ”pentru a servi democrația și interesele fundamentale ale României, USR trebuie să evite atât accentele populiste, cât și excesele utopiste, punând în centrul acțiunii sale combaterea celor două probleme majore ale României actuale: sărăcia (adâncită și agravată de corupție) și lipsa generală de educație”. Popularii din USR propun un Parlament alcătuit din maxim 300 de deputați și senatori, alegerile locale să aibă loc în două tururi, iar alegerea președinților Consiliilor Județene să fie directă. Totodată, aceștia susțin independența justiției și continuarea luptei anticorupție.

Tabăra conservatoare pledează pentru ”întărirea căsătoriei și a familiei, principalul fundament al societății și cadrul optim pentru creșterea și educarea copiilor”.

Nicușor Dan pândește de pe margine

Până la Congres, USR va organiza un referendum intern, în care toţi membrii vor opta între a se împotrivi în mod clar modificării Constituţiei în sensul dorit de ”Coaliţia pentru Familie” sau a nu se amesteca în acest subiect.

De rezultatul acestui referendum este legată și strategia fostului președinte -Nicușor Dan, care nu exclude varianta revenirii în partid. „Dacă el se va defini ca fiind partid progresist rămân în afara lui, la fel cum aș rămâne și dacă s-ar defini ca partid conservator. Mă voi reînscrie dacă partidul va rămâne așa cum s-a format, și dacă referendumul decide că partidul nu se poziționează”, a spus Nicușor Dan. Adversar la scenă deschisă al lui Dan, Cristian Ghinea a replicat tăios. ”Este însă şi manevra emoţională a fostului preşedinte Nicuşor Dan, care şi-a pus persoana sa în prim-plan, iar susţinătorii săi spun că referendumul este despre întoarcerea sau nu a lui Nicuşor“, a comentat Ghinea.    

Etapele competiției interne

Referendumul intern din USR, o premieră în viața -partidelor din România se va desfășura digital în perioada 3 - 8 august, iar Congresul pentru -alegerea președintelui va fi stabilit la o dată ulterioară. Precedentul Congres al USR-ului, în care a fost aleasă conducerea a avut loc la mijlocul lunii mai la Cluj. Nicuşor Dan a demisionat din fruntea USR pe data de 31 mai, după ce conducerea USR a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei.

 

Comentarii

 • D. Gheorghe

  01 august 2017 19:09

  Alina, ai gasit vreo biserica in patul tau? Biserica isi expune public pozitia, are tot dreptul sa o faca, si tu o urmezi sau n-o urmezi, dupa cum consideri ca e bine sau rau. Ce zici... ?

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  30 iulie 2017 20:19

  Daca USR nu va recunoaste cine reprezinta un adevarat conducator de partid, inseamna ca nu-l merita pe domnul Nicusor Dan si o sa se multumeasca cu lideri de calitate inferioara. Religia a reusit sa dezbine romanii in pro si contra "familiei" ca si cum religia ar avea dreptul sa se amestece in casa omului, ba inca si in patul lui. Ce se intampla in toata tara, se manifesta si in acest partid. Numai domnul Nicusor Dan va reusi sa uneasca cele doua tabere, ceilalti doi candidati vor fragmenta USR.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  30 iulie 2017 14:08

  Nu ai vrea sa castigi bani in mod pasiv, in timp ce stai in oras cu prietenii sau te uiti la un film?1 Dai linkul de recomandare prietenilor tai il gasesti in contul tau, in pagina"Echipa" 2 Cand cineva isi face cont pe Viespar de pe linkul tau, intra automat in echipa ta. 3 Tu castigi bani in mod pasiv, pentru ca primesti comision din toate taskurile pe care le rezolva prietenii tai!Castiga bani imediat prin rezolvarea anumitor taskuri si prin formarea echipei, la inscriere primiti 5 dolari, inscrierea se poate face la httpwww.viespar.ro?reff=0012419fef18d129398f9c0ebb81a385

  raspunde comentariului
 • vasile

  29 iulie 2017 10:33

  USR trebuie să aibă o doctrină clară, liberală, ca și o poziție clară în ce privește marile probleme ale țării. Sper ca tabăra Ghinea să câștige. Toți cetățenii României trebuie să se simtă proitejați de Constituție, indiferetn de confesiune, orientare sexuală, naționalități și alte alea. Dacă România e tara tuturor celor ce locuiesc în ea, atunci toți trebuie să aibă drepturi egale. Așa cum au și obligații. Coaliția pentru Familie trebuie să înțeleagă acest lucru.

  raspunde comentariului
  • D. Gheorghe

   29 iulie 2017 14:10

   Drepturi da, insa fara pervertirea conceptului de FAMILIE. Reaua credinta este evidenta prin aceea ca homosexualii nu acepta decat acest termen pentru uniunea dintre ei. Concepte cu un continut diferit e logic sa aibe denumiri diferite, GAYMILIE, de exemplu.

   raspunde comentariului
 • D. Gheorghe

  28 iulie 2017 13:17

  Lobby-ul homosexualitatii va face tot posibilul pentru a atrage Romania in sfera lui de influenta. In primul rand va incerca amanarea la nesfarsit a referendumului pentru definirea clara a CASATORIEI si a FAMILIEI, pe care sunt constienti ca l-ar pierde. Politicieni corupti si vicleni care sa se preteze la asa ceva avem destui. Daca pana si USR, un partid insignificant, sunt vanduti LGBT-ului, cum n-or fi vanduti campionii coruptiei romanesti?

  raspunde comentariului
 • D. Gheorghe

  28 iulie 2017 12:20

  Dacaati ajuns sa formati un partid inainte de a sti clar ce este FAMILIA nu cred ca meritati sa fiti votati.

  raspunde comentariului
  • D. Gheorghe

   28 iulie 2017 12:44

   Ce e absolut respingator in atitudinea USR este ca umbla cu ascunzisuri viclene, cum ca definitia din constitutie a casatoriei si a familiei nu a produs nici o problema pana acum, deci ca redefinirea lor clara ar fi o... falsa problema. Momentul de a spune NU perversiunii si de a stabili clar ce sunt CASATORIA si FAMILIA este acum.

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  28 iulie 2017 7:20

  Tulai Doa,ne ! S-au incaierat securisti

  raspunde comentariului
  • Ghita

   28 iulie 2017 7:54

   Securistii tai se afla in partidul unic, care doreste o apropiere de tara mama Rusia, dar cel mai mult isi doresc sa conduca tara asta, ca pe un stat sclavagist-feudal. Conducatorul onorific fiind un criminal acuzat de crime impotriva umanitatii.

   raspunde comentariului
   • D. Gheorghe

    28 iulie 2017 11:04

    Ghita, cred ca ai dreptare doar in parte, ceea ce spui a fost valabil la inceput, imediat dupa revolutie. De atunci securistii si ceilati comunisti, ei si progeniturile lor biologice si ideologice, s-au scurs in toate partidele, in mediile de afaceri, in mass media, in lumea interlopa etc., infectand toata societatea romaneasca.

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design