20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialRedacția “România liberă”, despre moartea lui Dan Adamescu: O încălcare a Convenției...

Redacția “România liberă”, despre moartea lui Dan Adamescu: O încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului

Redacția “României libere” este întristată şi șocată de vestea morții omului de afaceri Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai importanți investitori din presa românească. Istoria postdecembristă a ziarului nostru, începând încă din primii ani după revoluția din ‘89, este strâns legată de numele său.

Cetățean german de origine română, Dan Grigore Adamescu s-a întors în țară la scurt timp după căderea dictaturii comuniste, reușind să creeze un grup de firme de succes, incluzând ASTRA Asigurări, Unirea Shopping Center și Hotelul Intercontinental din București, precum și trustul media care editează “România liberă”.

Pe 27 mai 2016, Dan Grigore Adamescu a fost condamnat la închisoare cu executare, sub acuzația de dare de mită, într-un dosar instrumentat de DNA pe baza denunțului unui fost angajat. În ciuda numeroaselor sale afecțiuni medicale și a faptului că nu se putea deplasa decât în cărucior cu rotile, omul de afaceri în vârstă de 68 de ani a fost închis la Rahova și apoi la Jilava.

Cererea sa de eliberare condiționată, după îndeplinirea fracției de pedeapsă prevăzute de lege, a fost respinsă fără nicio motivație de o comisie a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Decesul a survenit în noaptea de 24 ianuarie 2017, într-un spital civil, unde Dan Grigore Adamescu era internat de câteva luni, sub pază, în urma declanșării unei septicemii și a agravării stării sale de sănătate.

Redacția “România liberă” consideră că, dincolo de acuzațiile care i s-au adus omului de afaceri, acest caz reprezintă o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Cerem autorităților statului să elucideze de urgență condițiile de detenție și cauzele morții lui Dan Grigore Adamescu. Totodată, respingem încercarea unor politicieni de a folosi acest caz în interesul de a justifica ordonanța grațierii promovată de actualul Guvern.


Citește și: 

 

 

Cele mai citite

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...
Ultima oră
Pe aceeași temă