7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRecord de parcuri eoliene

Record de parcuri eoliene

În judeţul Tulcea, se află, în diferite faze de execuţie, 70 de parcuri eoliene care urmează să însumeze  1.703 turbine pentru producerea energiei electrice folosind puterea vântului. În Tulcea, 13 instalaţii eoliene se află în funcţiune şi furnizează energie electrică sistemului energetic naţional. Opt turbine eoliene au fost pornite de o firmă din Bistriţa-Năsăud la Valea Nucarilor, o altă firmă din Bistriţa a pus în funcţiune o instalaţie similară la Măcin, o societate din Satu Mare exploatează, de câţiva ani, trei turbine eoliene la Baia, iar o firmă din Ploieşti produce curent electric cu o “morişcă” la Topolog. Viorica Bâscă, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea, a declarat că alte 20 de parcuri eoliene din acest judeţ au parcurs procedura de evaluare a impactului de mediu şi urmează să fie autorizată funcţionarea lor, iar nouă astfel de investiţii au obtinut deja autorizaţie de mediu.

Organizaţiile neguvernamentale pentru protecţia mediului susţin însă că APM Tulcea nu ar respecta legislaţia europeană pentru protejarea păsărilor sălbatice periclitate atunci când a emis autorizaţii de mediu pentru parcurile eoliene în arii protejate. 

 

Plângere la Comisia Europeană

Ecologiştii au trimis o plângere la Direcţia Generală pentru Mediu a Comisiei Europene în care  susţin că ar fi fost emise autorizaţii de mediu pentru două parcuri eoliene în zona Măcin care sunt amplasate în arii protejate. Conducerea APM Tulcea spune că unele autorizaţii de mediu pentru parcuri eoliene ar fi fost emise  anterior delimitării sit-urilor “Natura 2000” şi că se vor realiza noi evaluări de impact de mediu, conform legislaţiei europene.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă