14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRecomandări de weekend

Recomandări de weekend

TV: Povestea unui asasinat economic

Duminica aceasta, de la ora 18.00, România te iubesc! prezintă o anchetă despre cum a fost distrusă industria românească sub atenta supraveghere a autorităților incompetente și rău-voitoare ce au participat activ la căderea unui adevărat colos. Cosmin Savu, corespondent special Știrile PRO TV a mers în județul Neamț, pe platforma industrială Săvinești, unde lucrau peste 20.000 de oameni înainte de 1989, iar acum au rămas doar ruine și imagini dezolante ale unui gigant industrial, întinse pe mai mult de 600 de hectare.

Platforma chimică de la Săvinești, cu o istorie de peste 75 de ani în spate, a fost cel mai mare concern chimic în domeniul firelor și fibrelor chimice din estul Europei. De la lâna sintetică la fire de nylon, de la intermediar de piele sintetică la fire cord pentru parașute sau anvelope – materiile prime pentru industria textilă erau produse de a căror calitate nu se îndoia nimeni în lume. Centrala de fire și fibre chimice Săvinești era un competitor de temut, al treilea exportator din Europa.

“Lipsa unei strategii naționale amestecate cu interese obscure, privatizări nefericite și personaje dubioase au dus la un dezastru – o generație pierdută și amăgită în tranziție!”, a declarat Cosmin Savu.

Cine sunt responsabili pentru acest asasinat economic, de unde a pornit ideea acestui colos industrial, dar și ce mărturisesc oamenii care au lucrat acolo în perioada de glorie aflăm duminică, numai la PRO TV. 

*

Teatru: „(D)efectul Placebo“

Vineri, de la ora ora 20.00, la Sala Mică, o nouă producţie a tinerilor artişti iese la public la Teatrul Naţional, “(D)efectul Placebo”, creaţie colectivă coordonată de actorul Ştefan Lupu.

Un spectacol viu, antrenant, provocator, despre artificialul lumii în care trăim, despre singurătatea provocată de comunicarea în exces, despre omenescul din noi şi pericolul tehnologizării. Despre lucrurile pe care le-am uitat sau le-am înlocuit cu tehnologia, despre frica de a ne întoarce la viaţa reală pentru că a devenit mai satisfăcătoare cea virtuală.

Ştefan Lupu, coordonatorul spectacolului, spune că:
“«(D)efectul Placebo» împleteşte trei poveşti ale unor oameni aparent normali într-o societate anormală, care obligă din ce în ce mai activ individul secolului 21 să devină artificial, dependent şi  singur, fără voia lui, cu o mare şi surprinzătoare lipsă de discernământ. Pe cât de fabuloasă este evoluţia tehnologică din ultimele decenii, pe atât de lipsiţi de esenţă devenim fără voia noastră, îndepărtându-ne astfel de spiritul şi calităţile umane. Gândurile şi viaţa noastră «galopează pe fibra optică» şi tot universul nostru devine parcă din ce în ce mai nociv şi dăunător, ajungând să ne trimitem sentimentele pe mail”.

Din distribuţie fac parte tinerii actori Vlad Nemeş, Alina Petrică, George Bârsan, Rareş Florin Stoica şi Ioana Predescu. 

*

Expo: Obiecte din Epoca de Aur

La Palatul Cesianu-Racoviţă puteţi vedea o serie de obiecte ce vin din trecutul nostru nu chiar atât de îndepărtat, din epoca comunistă. Acestea vor fi scoase în curând la licitaţie de casa Artmark, dar până atunci pot fi văzute de marele public. “Fumatul interzis” scris alb pe roșu sau “Fumatul în timpul mersului pe întreg teritoriul întreprinderii interzis cu desăvîrşire” roșu pe alb sunt afișe din anii de grație 1980, cu rol probabil de a aniversa 36 de ani până la interzisul fumatului în România. Sau afișul “Atenţie – Predarea şi preluarea schimbului este momentul organizatoric de bază în activitatea voastră”, tot din anii 1980, anticipa evoluția societății muncitorești în corporate-izarea masivă. Cu nostalgie pentru tinerețe sau copilărie, cu zâmbete, cu amintirea năzbâtiilor și a bunătăților, dar și a lucrurilor mai puțin frumoase, pentru că a uita înseamnă un pas înainte spre a ajunge acolo unde am vrut să nu mai fim. Mai puteţi vedea posterul original al filmului “Star Wars” în România și ce a însemnat acest film pentru tinerii, copiii și adulții anilor ’70, dar şi primul număr al ziarului Libertatea, din 22 decembrie 1989, în care se striga “Victorie!”, “Tiranul a fost învins!”, “Trăiască libertatea!”… Cuvintele nu s-au învechit nici măcar o zi, doar hârtia 26 ani. Un personaj simpatic ce a traversat timpul până la noi este Iliuță Pronosport.

Din obiectele ce au aparţinut cuplului prezidenţial puteţi vedea port-arma din piele de căprioară pentru o puşcă cu două ţevi, care-l însoțea adesea la partidele de vânătoare pe Nicolae Ceauşescu şi suportul pentru ustensile de birou, realizat din coarne de cerb. 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă