16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialReacţie şoc în Elveţia: Nu mai vrem nemţi în ţară!

Reacţie şoc în Elveţia: Nu mai vrem nemţi în ţară!

Natalie Rickli, membră în Parlamentul Elveţiei din formaţiunea populistă de dreapta Partidul Popular Elveţian /SVP/ a suscitat o dezbatere aprinsă după ce a sugerat într-un talk-show de televiziune că există prea mulţi imigranţi germani în ţara sa şi a cerut limitarea numărului lucrătorilor germani, potrivit realitatea.net.

Subiectul talk-show-ului difuzat de postul local de televiziune din Zürich, TeleZüri, ar fi trebuit să fie decizia Elveţiei de săptămâna trecută de a reduce imigraţia din opt ţări din Europa Centrală şi de Est. Miercuri, 18 aprilie, cabinetul elveţian, Consiliul Federal, a anunţat că a decis să invoce aşa-numita ‘clauză de salvgardare’ din acordul cu UE privind libera circulaţie a persoanelor. Demersul va reduce semnificativ numărul de doritori de locuri de muncă din aceste ţări, cărora li se permite să vină în Elveţia pentru o perioadă de un an.

Dar se pare că iniţiativa nu merge suficient de departe în opinia Rickli. La talk-show, ea a susţinut necesitatea aplicării clauzei de salvgardare şi germanilor.

Ceilalţi oaspeţi ai talk-show-ului au reacţionat şocaţi, dar Rickli a continuat pe aceeaşi linie. ‘Parlamentul ar fi trebuit să activeze deja clauza de salvgardare în 2009, vizându-i şi pe germani’, a spus ea, adăugând că Elveţia are o problemă cu anvergura imigraţiei. Ea a afirmat că a primit deja o mulţime de mail-uri de la elveţieni, care i-au spus că şi-au pierdut locurile de muncă deoarece au fost angajaţi germani cu un salariu mai mic.

Comentariile lui Rickli reflectă politicile anti-UE şi anti-imigraţie ale SVP, relevă Der Spiegel. Deşi a suferit o uşoară scădere a sprijinului la ultimele alegeri, SVP a crescut devenind cel mai puternic partid din Elveţia din 1990 încoace. La o zi după apariţia ei la talk-show, Rickli a spus că a primit multe reacţii pozitive la propunerea sa.

Aproximativ 200.000 de germani trăiesc în Elveţia, unde rata şomajului este în prezent de 3%. Ţara are o populaţie totală de 7,6 milioane de locuitori. Mulţi germani lucrează în sectorul serviciilor, atraşi de salariile mai mari decât cele de acasă.

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă