12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialReacţie la cald: De ce va dispărea Oprea definitiv şi cine câştigă...

Reacţie la cald: De ce va dispărea Oprea definitiv şi cine câştigă din demisia lui Ponta

Pus în faţa unor proteste de stradă care, după marşul de marţi cu peste 25.000 de participanţi, se anunţau de lungă durată şi de dimensiuni istorice, Victor Ponta şi-a dat demisia. Orice întârziere ar fi reprezentat o adevărată catastrofă pentru guvernul pe care-l conducea, dar şi pentru PSD. De aici, reacţia promptă a lui Liviu Dragnea care i-a cerut depunerea mandatului, cu scopul evident de a reduce cât mai mult pagubele de imagine pentru partid.

Demisia lui Ponta, după o tragedie naţională în care instituţiile statului au greşit grav, este un gest cât se poate de firesc într-o ţară europeană. În urmă cu doi ani, premierul Letoniei a renunţat imediat la funcţie într-o situaţie similară. Din păcate, gestul premierului României vine destul de târziu şi nu din proprie iniţiativă: a fost convins să-şi dea demisia de şeful partidului din care face parte. Asta spune multe despre cum vede Victor Ponta relaţia cu poporul pe care-l conduce, chiar dacă în această dimineaţă ne-a asigurat că „el niciodată nu se bate cu oamenii”.

Un alt lucru trist care trebui remarcat este acela că doar moartea unor oameni reuşeşte să mişte cu adevărat lucrurile în România. La 26 de ani de la Revoluţia Română, politicienii nu reacţionează cu adevărat decât la tragedii: vezi cazul lui Ionuţ, copilul mâncat de câini, care a dus la strângerea maidanezilor de pe străzile Bucureştiului. Acum avem moartea a 32 de oameni în incendiul din clubul Colectiv.

Din punct de vedere politic, Liviu Dragnea câştigă foarte mult, atât prin faptul că i-a cerut demisia premierului, cât şi prin lăsarea în ofsaid a unuia dintre cei mai detestaţi oameni din ultima perioada, Gabriel Oprea. „Unii parteneri nu înţeleg să-şi asume responsabilitatea”, a declarat Liviu Dragnea, cu trimitere evidentă către cel a cărui demisie a fost cerută insistent în timpul protestelor de marţi seară. Ministerul de Interne fusese deja ţinta protestelor în stradă, cu câteva zile în urmă, din cauza morţii unuia dintre poliţiştii din coloana sa oficială, Bogdan Gigină.

Un alt câştigător al acestui moment este PSD care iese cu bine dintr-o situaţie ce s-ar fi putut transforma într-o catastrofă politică.

Marele pierzător este Gabriel Oprea. De altfel, zilele acestea este foarte posibil să asistăm la dispariţia politică a generalului şi a partidului său de oportunişti, UNPR. Surprinzător ar putea spune unii, având în vedere că în urmă cu doar câteva luni, vicepremierul părea a fi cel care va face jocurile pe scena politică românească de acum înainte. În acest moment, nimeni nu mai are nici un interes să se alieze cu Gabriel Oprea, cel care şi-a ratat prima şansă la demnitate în momentul în care a refuzat să-şi dea demisia după moartea poliţistului Gigină, aşa cum i-a cerut-o preşedintele Klaus Iohannis. A doua şansă a fost irosită după protestele de aseară când, probabil, demisia sa ar fi salvat Guvernul Ponta.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu armata de parlamentari şi aleşi locali care şi-au căutat un loc călduţ sub pulpana generalului Oprea. Cu siguranţă, vor încerca să-şi găsească locuri pe listele altor partide, după ce liderul UNPR va ieşi din scenă, în fluierăturile opiniei publice.

 Nu este foarte clar cine va prelua guvernarea în România, în condiţiile în care liberalii nu sunt în acest moment pregătiţi pentru acest lucru. În plus, nici nu cred că preşedintele Iohannis avea un plan B, motiv pentru care mă aştept la două variante: pesediştii merg la Cotroceni cu o propunere de guvern, fără UNPR, dar cu un premier tehnocrat, sau alegeri anticipate. Rămâne de văzut.

Din punctul meu de vedere, vestea cea mai bună este aceea că o minoritate activă din România reuşeşte să-şi facă auzită vocea peste canalele de propagandă şi peste majoritatea imobilă a acestei ţări, ce se mulţumeşte cu nimicul pe care, de 25 de ani, ni-l oferă partidele politice. 25.000 de oameni care au ieşit marţi în stradă au resetat complet scena politică dar, mai important, au transmis un avertisment clar pentru viitor: politicienii sunt în slujba cetăţenilor şi nu invers. 

Ultima oră: Înţeleg că, într-un târziu, şi Piedone şi-a dat demisia de la Primăria Sectorului 4. O altă veste bună. 

  

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă