17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialReabilitarea salinelor "condimenteaza" valoarea terenurilor din Transilvania

Reabilitarea salinelor “condimenteaza” valoarea terenurilor din Transilvania

Nu de mult uitata de lume, celebra doar prin bivoli si “instrutatul boului”, localitatea Figa a devenit in ultimii ani o zona arzatoare, de maxim interes nu doar pentru judetul Bistrita-Nasaud, ci si pentru intreaga regiune de nord-vest a tarii. Proiectul Phare – “Cresterea potentialului balnear al lacurilor sarate din Regiunea Nord-Vest”, cu o valoare cumulativa de peste 2 milioane de euro, ce se va derula la Cojocna, Dej si Figa – face ca mai toata lumea “buna” sa isi doreasca o viluta in locurile unde mai pana ieri se ajungea doar cu caruta.
Prieteni si dusmani ai proiectului au incercat, pe rand, fie sa puna mana pe o bucatica de teren in zona, fie sa “sape” norocul ce a dat peste orasul Beclean. In zona unde pana nu demult se scaldau bivolii, gratie unui program Phare se va ridica, in urmatorii ani, o frumusete de statiune balneara, care va atrage turisti de pretutindeni. Proiectul interjudetean, cuprins in “PHARE Ð 2005”, priveste dezvoltarea lacurilor si apelor sarate din aceasta regiune si vizeaza Baile Cojocna (judetul Cluj), Ocna Dej si Baile Figa din Bistrita-Nasaud. Acestea vor putea fi incluse intr-un circuit al lacurilor si bailor sarate.
Asadar, asezate strategic, cateva cabane din zona Figa vor fi adevarate mine de aur peste cativa ani, dupa ce investitiile vor deveni aici realitate.
O cerere de concesionare de teren in zona de influenta a proiectului a depus si Claudiu Pamfiloiu, fiul vicepresedintelui PRM al CJ Bistrita-Nasaud, Constantin Pamfiloiu, mare sustinator al includerii obiectivului beclenar in proiect. Solicitarea de concesionare a unui teren la Baile Figa pentru construirea unei case de vacanta a primit aviz favorabil din partea Consiliul Local Beclean, la sfarsitul lunii februarie a anului trecut, adica pe vremea cand demersurile de finantare a proiectului de modernizare a statiunii erau in floare.
Insa, desi in presa locala se stipula ca acordul de principiu dat lui Pamfiloiu junior a ramas in vigoare, potrivit primarului din Beclean, Nicolae Moldovan, orice concesionare in zona proiectului a fost sistata de catre administratia locala, inclusiv cea catre juniorul vicepresedintelui CJ, care a primit avizul, dar acesta nu a mai fost urmat de o hotarare de CL, asa cum prevede legea.
Edilul a decis ca peste doar cativa ani sa ia nastere un cartier rezidential, cel mai modern din oras.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă