25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialReabilitare cu bani europeni şi regulamente româneşti

Reabilitare cu bani europeni şi regulamente româneşti

O arteră din centrul istoric al Aradului a fost amenajată cu fonduri europene, dar importanţa ei este neglijată de autorităţile locale.

Strada Meţianu din Arad a fost complet refăcută din fonduri europene şi acest lucru impune reguli noi pentru populaţie şi comercianţi. Numai că acestea sunt mult prea restrictive şi chiar dacă, potrivit autorităţilor locale, sunt luate după modelul din Vest, de fapt strada va ajunge dintr-o importantă arteră comercială a Aradului, într-una fără comercianţi, după cum se plâng proprietarii magazinelor. Toată povestea a început atunci când Consiliul Local al Municipiului Arad a adoptat Regulamentul de funcţionare şi construire a zonei pietonale „Meţianu” şi Regulamentul referitor la reglementarea circulaţiei în zona pietonală „Meţianu”.

Conceptul amenajării acestei străzi pietonale este rezultatul programului „VITO -Dezvoltarea oraşelor vitale istorice din Europa Centrală şi de Est”, prin care municipiul Arad a beneficiat de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Pe parcursul elaborării proiectului tehnic au avut loc mai multe runde de consultări publice cu locuitorii zonei şi agenţii economici. De asemenea, au fost elaborate chestionare prin care cetăţenii Aradului au fost consultaţi cu privire la oportunitatea şi impactul proiectului, la modul de amenajare şi la tipurile de activităţi comerciale şi socio-culturale potrivite să se desfăşoare în acest spaţiu.

Locuitorii şi comercianţii, supuşi unui regulament dur

Locuitorii străzii Meţianu din Arad au parte de o surpriză nu prea plăcută pentru mulţi dintre ei. Primăria municipiului Arad a făcut public un regulament care prevede reglementarea circulaţiei, comerţului şi construcţiilor pe această stradă pietonală.

Motivarea acestuia este dată de proaspăta amenajare a străzii din zona centrului istoric al Aradului. În opinia primăriei, sunt necesare reglementări pentru circulaţie, activităţi comerciale şi intervenţii la construcţiile din această zonă menite să asigure conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului construit în paralel cu dezvoltarea funcţiunilor social-culturale, comerciale şi de recreere specifice zonelor pietonale din oraşe istorice.

Astfel, pe strada Meţianu Primăria a interzis activităţi comerciale de tip second-hand şi outlet, jocurile de noroc, pompele funebre, activităţi de comercializare sau depozitare en-gros. Vor fi construite terase care vor avea mese cu scaune  şi umbrele, dar acestea nu vor putea fi din materal plastic şi nici amplasate pe podiumuri.

Vor fi acoperite cu umbrele, dar fără materiale publicitare. Nici vitrinele frigorifice nu vor putea fi amplasate în stradă. De asemenea, la terase nu va fi difuzată muzică de nici un fel.  Comercianţii vor plăti pentru terase o taxă de ocupare a domeniului public, în perioada de vară de un leu pe metru pătrat, pe zi. Noul regulament prevede, printre altele, ca toate noile branşamente pentru electricitate şi telecomunicaţii să fie realizate sub pământ.

“Pe strada Meţianu se interzice dispunerea antenelor TV-satelit în locuri vizibile din circulaţiile publice şi dispunerea înlocurii vizibile a cablurilor TV, precum şi a aparatelor de aer condiţionat”, potrivit surselor din adminis­traţia publică locală. Nu au scăpat reglementărilor nici cutiile poştale. Acestea vor fi amplasate grupat, fără afectarea detaliilor de arhitectură, în zona accesului (gang intrare) acoperite şi iluminate artificial. Nici curţile interioare şi gangurile de acces nu au scăpat de reguli stricte.

De exemplu, Primăria interzice depozitarea gunoiului în gangul de acces. De asemenea, Primăria nu admite modificarea curţilor interioare decât în cazuri bine justificate şi cu condiţia păstrării detaliilor caracteristice. Cine nu respectă regulamentul, plăteşte, iar amenzile nu sunt deloc mici. 

 

Amenzile mari respectă legile

Primăria Aradului a considerat că după modernizarea străzii Meţianu, dacă impune un regulament dur, acesta va fi respectat doar dacă amenzile sunt consistente. Motivul restricţiilor este acela că regulamentul ar fi adoptat după cele din oraşele istorice din Uniunea Europeană. Locuitorii şi agenţii economici de pe strada Meţianu au fost consultaţi cu privire la oportunitatea şi impactul proiectului, la modul de amenajare şi la tipurile de activităţi comerciale şi socio-culturale potrivite să se desfăşoare în acest spaţiu, spun reprezentanţii municipalităţii. Primăria nu precizează, încă, dacă ei au şi fost de acord cu atâtea restricţii, survenite după luni întregi în care strada a fost necirculabilă din cauza lucrărilor, iar aceiaşi agenţi economici au suferit pierderi însemnate, prin mutarea micilor afaceri în alte părţi sau chiar prin lichidarea acestora.

Cele mai citite

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă