18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRăzboiul undiţelor în Lunca Prutului

Războiul undiţelor în Lunca Prutului

Supărările pescarilor gălăţeni au izbucnit după ce zilele trecute preşedintele AJPS Galaţi, Ion Ştefan (PDL), a anunţat că asociaţia sa a obţinut autorizaţia pentru pescuitul la Prut, iar pe un tronson din Dunăre şi în aceste locaţii vor putea pescui doar cei înscrişi la AJPS. Potrivit lui Ştefan, pescarii înscrişi la Asociaţia Judeţeană pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Galaţi, principala asociaţie la care sunt înscrişi majoritatea “pescarilor cu permis”, vor avea dreptul să pescuiască doar la Siret.

Dacă e să dăm crezare regulilor pe care vrea să le impună ilegal Ion Ştefan, toţi pescarii care vor să pescuiască la Prut, în bălţile din Lunca Prutului sau la Cotul Pisicii vor trebui să se înscrie în asociaţia sa, bineînţeles cu taxă de înscriere. Dar nu ar fi singurii bani pe care trebuie să îi plătească pescarii. Ştefan a mai anunţat că AJPS fiind administratorul Parcului Naţional Lunca Prutului Inferior, cu o suprafaţă de 8.247 ha, a impus şi introducerea taxelor de vizitare a parcului, care vor fi de 10 lei/persoană, un abonament anual fiind de 50 lei. Aşadar, în plus faţă de taxa de înscriere în AJPS, pescarii vor trebui să plătească şi „abonamentul”. În judeţul Galaţi există 150.000 de posesori de undiţe. Nu toţi sunt pescari cu permise.

Pescarii, obligaţi să se înregimenteze la AJPS

În ianuarie, prin Ordinul nr. 15/20.012011, Ministerul Agriculturii a impus noile prevederi pentru pescuitul sportiv şi recreativ. În februarie a avut loc reînscrierea asociaţiilor în registrul naţional, iar în martie selecţia acestora pentru fondurile piscicole. Ion Ştefan a anunţat că AJPS a obţinut de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) autorizaţia nr. 102/12.03.2011, potrivit căreia „poate organiza pescuitul recreativ sportiv în zonele Bazin hidrografic Prut – 80 km – Vădeni km 114, Galaţi confluenţa cu Dunărea”. Potrivit art. 3 alin. (2) din Ordinul 15/20.012011, “Permisul de pescuit recreativ şi sportiv este nominal, netransmisibil, se elibereaza anual si este valabil în toate habitatele piscicole naturale”. Aşadar, în opinia Ministerului Agriculturii, chiar şi permisele eliberate de AJVPS Constanţa sau o asociaţie din Arad sau Craiova ar trebui să fie valabile în habitatele din Lunca Prutului. Permisele au un model unic şi sunt eliberate de ANPA, prin asociaţii.

Aşadar, e un permis eliberat de o autoritate a statului. Preşedintele AJPS se prevalează de o prevedere a regulamentului asociaţiei şi spune că deşi recunoaşte valabilitatea permiselor ANPA în toate habitatele, totuşi va aplica restricţia. “Recunoaştem că permisul emis de ANPA e valabil în toate habitatele piscicole naturale, dar cu obligaţia de a respecta regulamentul propriu al asociaţiei noastre. În regulament se precizează, la art. 17, că pe zona autorizată pot pescui membrii AJPS Galaţi şi membrii altor asociaţii cu care s-au încheiat protocoale de reciprocitate. Până în momentul de faţă, AJPS nu a primit solicitări de reciprocitate pentru membrii săi din partea altor asociaţii de pescari sportivi. Aşteptăm propuneri din partea asociaţiilor interesate”, spune Ion Ştefan. Evident, aplicarea unui ordin al Ministerului Agriculturii nu poate fi “restricţionată” de regulamentul unei asociaţii. Mai multe grupuri de pescari s-au adresat cu scrisori şi memorii la Ministerul Agriculturii, iar astăzi un parlamentar gălăţean îi va interpela pe miniştrii Agriculturii şi Mediului.

Parcul „Lunca Prutului” devine afacere a AJPS

Zilele trecute, a fost anunţată şi introducerea taxei de vizitare a Parcului Natural Lunca Prutului Inferior. “AJPS Galaţi, în calitate de administrator al Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, anunţă publicul gălăţean că accesul în parc se efectuează conform OUG nr. 57/2007, privind ariile naturale protejate, şi OM 1142/2010, privind aplicare tarifelor de către administratorii ariilor naturale. Nerespectarea legislaţiei privind accesul în parc se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, de către personalul Gărzii de Mediu şi rangerii parcului”, a precizat Ion Ştefan.

Oricine va vizita în zona de 8.247 ha din estul judeţului Galaţi, care cuprinde şi 9 localităţi, trebuie să plătească la AJPS o “taxa de vizitare”. Taxa e 10 lei, abonamentul- 50. S-a ajuns în această situaţie pe “model european”. Lunca Prutului este o deltă, cu sute hectare de lacuri şi bălţi naturale. Comisia Europeană a finanţat Proiectul “Restaurarea ecologică a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior”, dezvoltat în cadrul Programului “LIFE Nature”. Teritoriul parcului a fost declarat “sit de importanţă comunitară”. Pe 16 martie 2010, Ministerul Mediului a atribuit aceleiaşi AJPS administrarea Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.

CONSECINŢE

Taxă pe vizită

Situaţia este complicată pentru zeci de mii de gălăţeni. “Ar fi un nonsens ca localnicul să plătească taxă ca să intre în Parcul Natural, unde el are proprietate privată. După mine, acest parc nu este definitivat legal, cu teritoriul bine stabilit şi bornat”, ne-a declarat primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie. Să presupunem că localnicilor li se vor elibera “permise de liberă trecere”, dar pentru asta toţi locuitorii comunelor din Parcul Natural vor trebui să meargă la sediul din Galaţi al AJPS, cu actele de proprietate. În schimb, fiii şi fiicele de la oraş ai vârstnicilor din cele 9 comune vor trebui să plătească „taxa” sau „abonamentul” pentru a-şi vizita părinţii sau bunicii.

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă