25.7 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialRăzboiul SUA-talibani pe Twitter. @ABalkhi: „You only shoot and loot for fun!“

Războiul SUA-talibani pe Twitter. @ABalkhi: „You only shoot and loot for fun!“

Multă vreme, cele două conturi de Twitter ale talibanilor – @alemarahweb şi @ABalkhi – au fost ignorate de oficialii NATO, aceştia mulţumindu-se să ia act de mesajele scrise pe ele, fără însă să răspundă deselor acuzaţii aduse forţelor internaţionale ISAF, conform cotidianului american The Washington Post. După atacul din 14 septembrie împotriva ambasadei SUA de la Kabul şi a cartierului general al ISAF, militarii americani au decis să îşi schimbe radical strategia: a doua zi după atac, un mesaj de pe contul de Twitter @isafmedia se adresa direct talibanilor, întrebând „cât timp vor mai avea teroriştii de gând să pună în pericol vieţile afghanilor nevinovaţi”. Nu au trecut decât puţin ore până la răspunsul lui Abdulqahar Balkhi, numit de Washington Post „unul dintre războinicii pe Twitter ai talibanilor”: „Nu ştiu”, a scris acesta; „voi faceţi acest lucru de 10 ani. Aţi ras sate întregi de pe faţa pământului şi aveţi totuşi tupeul să vorbiţi despre ‘a pune în pericol'”.

Contraatacul american dă rezultate

Lupta purtată pe internet cu salve de cuvinte formate din cel mult 140 de semne a continuat, americanii şi talibanii acuzându-se reciproc de crime de război şi de lipsă de respect pentru vieţile civililor. Însă forţele ISAF au renunţat la pasivitate, hotărând că nu pot lăsa extremiştilor supremaţia în spaţiul online – iar primele rezultate, cel puţin din punct de vedere al numărului de prieteni pe Twitter, au fost încurajatoare: în ultimul an, acesta a crescut de la 736 la peste 18.000.

Conform Washington Post, echipa de PR a ISAF a stabilit o tactică clară în privinţa dialogului pe Twitter cu talibanii. Astfel, mesajele acestora sunt analizate de întreaga echipă înainte de a se lua o decizie asupra răspunsului. Unul dintre avantaje este, conform ISAF, ridicarea nivelului dialogului. „Dacă privim înapoi la ultimele şase luni, se poate vedea o schimbare în conţinutul şi revendicările talibanilor”, este citat de Washington Post un oficial al armatei americane; „adversarii au realizat că suntem mai atenţi la ce scriu şi că îi atacăm dacă ceea ce spun este complet fals”.

„Tancuri“ şi „marionete“

Nu este clar cine se ascunde în spatele contului de Twitter al talibanilor; conform unui oficial american, persoana sau persoanele care deţin contul „au legături bune cu forţele care operează împotriva noastră” – însă lupta cibernetică ar putea fi dusă la fel de bine din Afghanistan, Pakistan sau un apartament dintr-un oraş european. În postările talibanilor, trupele străine sunt numite „invadatori”, forţele de securitate afghane sunt „marionete” şi vehiculele coaliţiei sunt numite invariabil „tancuri” – deşi în realitate este vorba, în cele mai multe cazuri, depre maşini de teren.

De asemenea, rapoartele despre victoriile în luptă ale talibanilor sunt de obicei cu mult exagerate, conform oficialului american: „aproape tot ce se scrie pe acel cont este propagandă”, a declarat acesta – „şi acesta este şi motivul pentru care am început să le răspundem: un cititor neinformat ar putea crede că ce citeşte pe contul talibanilor este adevărat”.

Totuşi, oficialul american nu îşi doreşte închiderea contului talibanilor: „aceste platforme ar trebui să rămână cât se poate de deschise”, a declarat acesta pentru Washington Post, adăugând că „şi noi, şi talibanii am recunoscut valoarea platformei Twitter, şi nu vom lăsa nici acest câmp de luptă necontestat”.

Cele mai citite

Unghiile false: Mituri și realități

În lumea frumuseții, unghiile false au devenit o alegere populară pentru multe femei care doresc să aibă mâini impecabile și elegante. Cu toate acestea,...

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...

Unghiile false: Mituri și realități

În lumea frumuseții, unghiile false au devenit o alegere populară pentru multe femei care doresc să aibă mâini impecabile și elegante. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă