25.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăSpecialRazboiul generatiilor la B`estfest

Razboiul generatiilor la B`estfest

In weekend, spectatorii celui mai asteptat eveniment al anului in muzica, B’estfest, se vor putea delecta cu un program eterogen, care aduce vedete din generatii foarte diferite – bunicul hippie Carlos Santana sau "zeii razboiului" rece din ‘80 Manowar se vor succeda pe scena pe care vor canta si copiii anilor 2000, Franz Ferdinand sau Gabriella Cilmi. Insa, in timp ce razboiul rece s-a desfasurat mai mult pe tacute, in cancelarii diplomatice, Manowar a ramas in istorie ca fiind "cea mai galagioasa trupa din istorie". Experienta poate fi traita live, duminica la Aftershock, in cadrul programului dedicat heavy-metal-ului. In aceasta seara, in cadrul unui program care aduna trupe foarte recente vor urca pe scena Franz Ferdinand si Gabriella Cilmi, iar maine seara va fi randul celeilalte vedete de scoala veche, Santana.

 

Britanicii de la franz ferdinand premerg recitalurile de sambata si duminica, urmand sa concerteze in aceasta seara la Bucuresti. Formatia si-a luat numele de la arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, asasinat la Sarajevo si devenit pretext pentru declansarea primului razboi mondial. Chiar daca albumele mai noi nu se ridica la inaltimea primului, baietii stiu meserie in materie de show-uri, tinand in priza spectatorii pe durata spectacolului; in mod cert, nu te plictisesti la un show de-al lor – pentru calitatile lor de a incinge atmosfera, U2 i-au luat ca trupa de deschidere in turneul lor "Vertigo". Australiana cu sound britanic Gabriella Cilmi soseste si ea, tot azi, urmand sa arate bucurestenilor cum suna un brit-pop feminin de ultima generatie: fredonabil, proaspat, capabil sa-ti salveze o dimineata aglomerata in trafic, in drum spre serviciu ("Sweet about me" a fost intens difuzat pe posturile romanesti de radio).

Santana, omul care aude voci de Iisus
Provenind dintr-o familie cu traditie muzicala si cantand la vioara de la cinci ani, Carlos Augusto Alves Santana este unul dintre cei mai mari chitaristi ai tuturor timpurilor si un exponent de seama al genului latino-rock.
Daca in anii 80 era deja erou, in anii ‘90 devine mit, revista Rolling Stone clasandu-l pe locul 15 in Top 100 "Cei mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor". Anii din urma se remarca prin colaborari lejere, dar aducatoare de bani, cu nume ale scenei pop ca Michael Jackson sau Shakira. In 2008 a declarat pentru Rolling Stones ca ar fi auzit vocea lui Iisus cand a fost pe punctul sa se sinucida.

"Zeii razboiului" de la Manowar
Manowar, trupa care va incheia festivalul duminica, in ziua de "Aftershock", este un una dintre stelele heavy- metal si "cea mai zgomotoasa trupa din lume", conform Guinness Book.
Trupa a ramas in istorie prin albumele scoase in anii ‘80, in vremurile de aur ale heavymetal-ului. Cel mai recent album Manowar este "Gods of War" (2007), trupa lansand pe parcursul unei cariere de un sfert de secol 10 albume de studio, trei albume live si numeroase single-uri.

Silent disco de trei ori
Ultimele zile de B’estfest nu vor duce lipsa de celebrele Silent Disco, petrecerile linistite ce incheie fiecare seara de festival. Cu ritmuri ce se pot asculta doar de purtatorii unor casti audio wireless si un repertoriu la alegerea publicului, ineditele petreceri au adus anul trecut mai mult de 150.000 de participanti. Experienta este una suprarealista, de dans pe tacute, participantii dansand pe ritmuri auzite doar de ei. In afara nu strabate nici un sunet.

» The killers, sabotati de ploaie
15.000 de spectatori au participat la prima zi de B’estfest – dar, din cauza ploii, s-au adunat laolalta doar la recitalul The Killers. Ploaia s-a intetit exact la debutul concertului lui Patrice, facut cu piesa "Soulstorm", astfel incat o parte din spectatori s-au retras sub corturile festivalului, de unde au putut asculta "Up in my room" si "Everyday good" si alte hituri ale rastafarianului. De ploaie au avut parte si The Killers, insa au reusit sa convinga publicul sa iasa de sub corturi, momindu-l in deschidere cu cel mai cunoscut hit al lor , "Human", de pe ultimul album, "Day and Age". Publicul s-a animat si a cantat alaturi de trupa refrenele de la "Somebody Told Me", "The World We Live In", "Smile Like You Mean It", "Read My Mind", "Jenny Was a Friend of Mine", "When We Were Young".

 

Dupa concert, un amic care nu e neaparat fan, dar sta pe langa Romexpo, mi-a spus ca s-a intalnit cu membrii trupei pe strada, cand isi plimba cainele. Baietii purtau hanorace cu glugi bine trase pe cap, in spatele lor ruland lent mai multe masini, printre care si una de politie, cu girofar. Baietii s-au animat si au inceput sa se hahaie aratand spre o fata care se oprise sa-si curete sandalele – dar nu a auzit ce-si spuneau; probabil li se parea exotic faptul de a-ti spala sandalele intr-o balta de pe strada, un fel de curios obicei local. S-au apropiat de amicul meu sa-i mangaie cainele si l-au intrebat daca e roman – ce-i derutase era tricoul pe care-l purta, pe care scria Corfu, iar amicul i-a lamurit ca-l are dintr-o excursie. Bine dispusi, baietii l-au intrebat daca toate tramvaiele din Bucuresti au nume de soricei, aratand spre un tramvai care tocmai trecea: "Look! He’s got RAT B written on him. Is there RAT A too?"/ "Uite, scrie sobolanul B pe el. Aveti si un sobolan A?".

 

» VINERI:
16.30 – AB4
17.15 – Oceana
18.00 – Alternosfera
18.45 – Gabriella Cilmi
19.30 – Klaxons
20.30 – Franz Ferdinand
22.30 – Orbital
23.30 – Silent Disco – Funkstar DeLuxe

» SAMBATA:
16.30 Persona
17.00 Gravity Co
17.45 The MOOoD
18.30 Looptroop Rockers
19.15 The Ting Tings
20.15 The Charlatans
21.30 Carlos Santana
23.30 Silent Disco –
Jochen Miller

» DUMINICA:
15.30 Ulytau
16.15 Nexus
17.30 Thunderstorm
18.45 Trooper
19.45 Holyhell
21.10 Manowar

Cele mai citite

După ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

Coaliţia de guvernare a anunțat, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Liderii PSD și PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidențiale pe 24...

Vulcanii Etna și Stromboli au erupt

În Italia, zona Siciliei, doi vulcani, Etna și Stromboli au erupt în același timp în Italia, iar numărul zborurilor de pe aeroportul din Catania...

După ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

Coaliţia de guvernare a anunțat, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Liderii PSD și PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidențiale pe 24...
Ultima oră
Pe aceeași temă