27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialRazboiul apei calde la Primaria Galati

Razboiul apei calde la Primaria Galati

Dupa vreo doi ani de normalitate, galatenii se confrunta din nou cu o lunga perioada in care in timpul verii este sistata furnizarea apei calde. Cauza, mereu aceeasi: reviziile! Efectul, mereu acelasi: galatenii vor face dusuri reci, dupa care ar putea privi la emisiunile televiziunilor locale razboiul declaratiilor dintre edili, transformat de fapt intr-un razboi intre putere si opozitie, intre Partidul Conservator, PSD si Alianta D.A. PNL-PD.

Directorii conservatori, fascinati de robinete

Dupa ce furnizarea apei calde a fost sistata, pe rand, cate doua saptamani in fiecare cartier, pentru ca furnizorul local de utilitati Apaterm SA sa efectueze reviziile propriilor instalatii, acum s-a anuntat ca urmeaza sistarea apei calde pana la 1 august, pentru ca si producatorul de agent termic primar, Electrocentrale SA Galati, sa efectueze revizia instalatiilor ce ii apartin. Daca in anii trecuti reviziile erau efectuate concomitent, iar perioada de sistare a furnizarii apei calde era mult scurtata, in aceasta vara galatenii vor trebui sa faca dusuri reci sau baie la lighean timp de cel putin doua luni. Aceasta necorelare este surprinzatoare pentru ca de cateva luni in locul fostilor directori, care nu aveau nici o apartenenta politica la conducerile celor doua societati comerciale, au fost numiti pe criterii politice doi membri ai Partidului Conservator. Dupa ce in ianuarie a fost numit director general la Apaterm SA conservatorul Cristian Istrate, in urma cu doua luni a fost obtinuta de la ministrul Codrut Seres si numirea colegului sau de partid Robert Avram la conducerea Electrocentrale SA, prin inlocuirea fostului director Petre Dacu, ce lucra la aceasta societate din 1968 si o conducea de 12 ani. Numirea unor politicieni in functii in care primordiala ar trebui sa fie experienta profesionala se dovedesste inca o data paguboasa, pe banii si pe nervii galatenilor.

Poporul lui Pacala?!

Scofala celor doi directori de la Partidul Conservator nu a scapat neamendata de opozitie. Situatia i-a permis purtatorului de cuvant al PSD Galati, George Cubasa, o declaratie transanta: “Noi suntem un popor, sa nu zic al lui Caragiale, eu zic al lui Pacala. Pentru ca exista o divergenta la nivel de mentalitate intre Apaterm si Electrocentrale, desi in momentul de fata, avand in vedere ca managementul apartine aceleiasi formatiuni politice, Partidul Conservator ar trebui sa fie o armonie, o veselie, din ambitie cei de la Electrocentrale fac aceasta reparatie intr-o anumita perioada, iar ceilalti, din ambitie, o reiau cand astia o termina.”

PD: o imagine defavorabila guvernarii

Partenerii conservatorilor in guvernarea locala sunt la fel de nemultumiti de aceasta situatie. Vicepresedintele PD Galati, Mihai Turcu, presedinte al Comisiei de servicii a CLM Galati, a pus degetul pe rana: “Problema, care trebuie rezolvata de liderii Partidului Conservator, creeaza o imagine neplacuta Aliantei PNL-PD”. Mihai Turcu a amendat si lipsa unei colaborari pe probleme de interes public intre directorii unor societati de sub autoritatea municipalitatii si Primarie, afirmand ca acestia gasesc usa de la cabinetul primarului Dumitru Nicolae doar atunci cand au nevoie de fonduri.

Final imprevizibil

Evident, acest razboi al declaratiilor nu aduce nici o rezolvare in aceasta prelungita criza a apei calde cu care se vor confrunta galatenii in aceasta vara. Dupa ce au inceput vara fara apa calda, iar noua sistare va dura pana in august, galatenii au aflat in aceste zile de la directorul Cristian Istrate alta “noutate”: din septembrie, Apaterm SA va efectua o noua sistare, pentru ca atunci va incepe o alta revizie pentru pornirea sistemelor pentru sezonul rece. In acest caz este asteptata totusi o interventie a presedintelui filialei locale a Partidului Conservator, Eugen Durbaca. Durbaca a fost primar al Galatiului in perioada 1992/2000 si are, desigur, suficienta experienta, inclusiv politica, pentru armonizarea reviziilor la cele doua societati comerciale conduse de cei doi membri ai Partidului Conservator. Cu siguranta, Eugen Durbaca are si vointa politica de a face aceasta mediere, pentru ca, asa cum ii place sa aminteasca de cate ori are prilejul, el i-a deprins pe galateni cu furnizarea apei fara program si probabil ca nu va accepta ca discipolii sai sa ii distruga aceasta lauda din palmares.

Cele mai citite

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...

Ministrul Tîlvăr refuză dezvăluirea detaliilor secrete

România este de 20 de ani membră NATO și armata ei încă e copleșită de tehnică sovietică.  Tehnica sovietică reprezintă 70% din înzestrarea Armatei...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă