19.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialRăzboi culinar într-un cartier musulman din Paris

Război culinar într-un cartier musulman din Paris

Poliţia franceză a interzis o petrecere în stradă ai cărei oragnizatori plănuiau să servească băuturi alcoolice şi carne de porc, într-un cartier cu locuitori în majoritate musulmani din Paris. Petrecerea, organizată într-o zi de vineri, ar fi putut fi considerată drept o provocare, informează Washington Post citat de Realitatea.net. Deoarece nu sunt suficiente moschei, în carteierul Goutte-d’Or,  musulmanii se roagă în stradă.

Organizatorii au declarat că petrecerea a fost organizată în semn de protest faţă de islamizarea cartierului. Comunitatea musulmană a anunţat o petrecere replică, cu mâncare halal, care, de asemenea, a fost interzisă.

Cum s-a ajuns la acestă situaţie? Totul a pornit de la un blog numit Riposta Laică. În 76 de articole postate pe blog sunt trase semnale de alarmă în privinţa cartierului, care ar fi controlat de musulmani. Autorii blogului au realizat o anchetă în urma căreia au concluzionat că există o miliţie religioasă musulmană în Paris, exact ca în Iran, Somalia sau Sudan.

Iniţiatoarea petrecerii, Sylvie Francois, care şi-a sters contul de Facebook, declara într-un interviu pentru Riposta Laică: “Domnilor, a găsi băutură sau cârnaţi la Goutte-d’Or, se dovedeşte a fi o adevărată caznă de ceva timp. Nu vă mai spun despre a bea un pahar de vin… Valul musulman din cartier este pe cale de a ne impune prohibiţia islamică a produselor noastre tradiţionale, pentru că nu corespund nu ştiu cărei reguli religioase”.

Jurnaliştii de la portalul RUE 89 au mers pe teren, să se convingă de realitatea din cartier. Contrar a ceea ce afirma Sylvaine Francois, în cartier sunt şi magazine în care se vând produse din carne de porc şi baruri, unele dintre ele chiar lângă moschee. Dacă locuitorii cartierului se roagă în stradă, acest lucru se întâmplă doar pentru că cele două moschei sunt neîncăpătoare, vinerea.

Una dintre riveranele cartierului, care locuieşte la Goutte-d’Or din anii 70 a declarat că este adevărat că în ultimii ani nunmărul musulmanilor s-a înmulţit, dar că acest lucru nu deranjează. “Este o provocare acest picnic. O să zgâlţâim acum un stup de albine? Nu! Atunci mai bine ne abţinem, pentru că rugăciunile de vinerea deranjează, dar acest lucru se întâmplă doar vinerea”.

Primarul Parisului a declarat că este posibil ca petrecerea să fi fost organizată de grupuri de extremă-dreapta, care ar căuta o confruntare cu musulmanii. Bertrand Delanoe a subliniat şi faptul că, în condiţiile meciului reprezntantei Algeriei de la CM 2010 de vineri, foarte mulţi tineri de această etnie ar putea ieşi în stradă, ceea ce ar crea un haos şi mai mare.

“Totul pare a fi plănuit să provoace probleme, scandal sau chiar violenţă”, a spus primarul.

În Franţa trăieşte cea mai mare comunitate musulmană din vestul Europei. Mai multe grupuri pe Facebook au anunţat petreceri cu băutură şi cârnaţi în alte oraşe din Franţa şi Belgia, după ce picnicul din Paris a fost interzis.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă