21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzboi cibernetic Washington-Beijing

Război cibernetic Washington-Beijing

Ministerul american al Justiţiei a inculpat cinci membri ai armatei chineze, acuzaţi de piratarea ordinatoarelor şi furtul secretelor comerciale de prim plan de la şase societăţi americane, prima oară când SUA stabilesc astfel de acuzaţii criminale contra unei ţări străine. China a reacţionat marţi cu vehemenţă la inculparea celor cinci ofiţeri ai armatei sale şi a acuzat la rândul ei NSA.

Într-o confruntare mai directă a Administraţiei Obama cu China privind furtul secretelor întreprinderilor, ministerul Justiţiei a anunţat oficial acuzaţiile aduse contra unor ofiţeri ai armatei chineze de piratare a unor societăţi americane, între care Westinghouse Electric, United States Steel Corp şi Alcoa. Actul de acuzare numeşte membrii Unităţii 61398, identificată public anul trecut ca fiind unitatea de spionaj cibernetic a Armatei Populare de Eliberare, cu sediul în Shanghai, inclusiv piraţii săi cei mai cunoscuţi pe web după numele de război „UglyGorilla” şi „KandyGoo”.

FBI şi serviciile secrete americane au urmărit activităţile piraţilor care „au dus în interiorul sediului din Datong Road” al Unităţii, un bloc turn de 12 etaje, obiectiv militar păzit, aflat în apropierea aeroportului din Shanghai. Procurorul general american, Eric Holder a declarat că acest caz „cere o ripostă agresivă” în timp ce Beijingul consideră acuzaţii „ridicole”.

Holder preciza că în timp ce naţiunile se spionează sistematic una pe alta cu scopul securităţii naţionale, este în afara limitelor pentru China să utilizeze operaţiunile de spionaj de stat pentru a obţine avantaje comerciale.

Pentru China, cu vastele lor întreprinderi de stat, multe sub comanda armatei, au făcut cunoscut adesea că securitatea economică şi securitatea naţională sunt una şi au folosit dezvăluirile lui Edward Snowden asupra National Security Agency pentru a critica „ipocrizia” SUA, care efectuează atacuri cibernetice asupra firmelor chineze.

Deşi suspiciunile că piratarea secretelor firmelor americane sunt făcute cu aprobarea guvernului chinez trenează de ani de zile, niciodată SUA nu au acuzat formal responsabilii de la Beijing.

„Wanted by FBI“

Acuzaţii sunt Wang Dong, Sun Kailiang, Wen Xinyu, Huang Zhenyu şi Gu Chunhui, pe care un mare juriu federal din Pennsylvania i-a inculpat cu 31 capete de acuzare de spionaj, descrişi ca membri ai unităţii de elită a armatei chineze, Unitatea 61398. Anul trecut, un raport al firmei pentru securitate informatică, Mandiant, concluziona că Unitatea 61398 era probabil în spatele furtului de date cuprinzând sute de documente. Mandiant arăta că infiltrările reţelei unităţii „reveneau periodic în reţeaua victimei pe parcursul mai multor luni şi furau mari categorii de acte de proprietate intelectuală, inclusiv planuri de tehnologii de vârf, procese de fabricaţie exclusive, rezultate de teste, planuri de afaceri, documente de tarifare, acorduri de parteneriat şi corespondenţă şi listele de contacte ale organizaţiilor de ajutorare a victimelor”. Prezumtivul furt de date afectează gigantul aluminiului Alcoa, US Steel, Sindicatele metalurgiştilor, US Electricity şi societatea de energie nucleară Westinghouse, Allegheny Technologies Inc şi Solar World. Un agent superior al FBI, Robert Anderson a declarat că speră ca alte întreprinderi cărora le-au fost furate informaţii confidenţiale „să se prezinte şi să ne vorbească”.

Mulţi observatori au estimat că este aproape sigur că statul chinez se va răzbuna, economic sau diplomatic. Până în prezent, preşedintele Obama şi secretarul Apărării, Chuck Hagel au încercat o diplomaţie calmă cu chinezii. Au încercat să angajeze China într-un dialog asupra normelor pentru funcţionarea spaţiului cibernetic, un dans diplomatic prudent care durează de câţiva ani. Dar acţiunea de luni a ministerului Justiţiei a marcat o umilire publică a armatei chineze prin publicarea listei „celor mai căutaţi” hackeri cibernetici, cu fotografiile marcate cu eticheta „Căutaţi de FBI”.

Riposta

China a convocat ambasadorul SUA la Beijing după acuzarea celor cinci ofiţeri chinezi de piratare a societăţilor americane şi furt de secrete comerciale şi adjunctul ministrului chinez de Externe, Zheng Zeguang a avertizat Washington-ul că ar putea lua alte măsuri. Zheng „a protestat” faţă de măsurile luate de SUA declarând că actul de acuzare a afectat serios relaţiile dintre cele două ţări şi în funcţie de evoluţia situaţiei, China „va lua măsuri suplimentare”.

Actul de acuzare este susceptibil să destabilizeze şi mai mult relaţiile dintre China şi SUA. În afara spionajului cibernetic, Washington şi Beijingul se înfruntă asupra unui evantai de probleme, inclusiv drepturile omului, diferende comerciale şi agresivitatea militară crescândă a Chinei în Marea Chinei de Sud faţă de vecini. Ministerul chinez al Apărării a convocat marţi ataşatul militar american pentru a protesta contra acţiunilor „care sunt contra normelor ce acţionează în relaţiile internaţionale şi care defăimează grav imaginea armatei chineze”.

China este cel mai mare creditor extern al SUA. În februarie deţinea 1,27 trilioane în obligaţiuni ale Trezoreriei americane şi potrivit lui Jin Canrong, vice-rector la Şcoala de înalte studii internaţionale a Universităţii Renmin din Beijing, „dacă acest caz nu este retras, mă aştept ca guvernul chinez să ia măsuri de retorsiune”.

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă