12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRăzboi al protestelor între China şi Japonia

Război al protestelor între China şi Japonia

Mai multe grupări naţionaliste japoneze au protestat sâmbătă faţă de “invadarea” unor insule de către China, în timp ce mii de chinezi au demonstrat împotriva Japoniei, în contextul unei dispute teritoriale, transmite Hotnews, citând AFP.

Fiecare demonstraţie a adunat mii de persoane, în ciuda încercărilor celor două state asiatice de a detensiona situaţia creată luna trecută, când autorităţile japoneze au reţinut căpitanul unei bărci de pescuit din China.

În Tokio, peste 3000 de persoane s-au adunat într-un parc, fluturând steaguri japoneze şi pancarte pe care scria: “Japonia este în pericol!” sau “Nu uitaţi invadatorul China”.  

Asako Ogura, reprezentant al conservatorilor din Partidul Răsăritului de Soare, a declarat că China a fost “nerecunoscătoare” Japoniei, adaugând că ţară sa a folosit banii contribuabililor pentru a ajuta Beijingul.

“China a folosit puterea sa economică pentru a-şi construi armata, iar acum cere ca noi să cedam Senkaku şi Okinawa”.

“Taţii şi mamele noastre au luptat cu curaj împotriva puterilor occidentale în urma cu 60 de ani. Să luptăm acum împotriva comuniştilor chinezi şi a guvernului lor marioneta condus de Partidul Democratic din Japonia”, a afirmat Ogura.

În momentul în care demonstranţii au început să mărşăluiască pe strazile capitalei nipone, doi tineri, despre care se crede că erau chinezi, s-au aşezat pe caldarâm, încercând să-i oprească. Cei doi purtau un banner cu mesajul: “Încetaţi să alimentaţi hărţuirea rezidenţilor chinezi din Japonia”.

Cei doi s-au luat la bătaie cu demonstraţii, iar ulterior au fost reţinuti şi eliberaţi imediat de către politiştii japonezi.

Demonstraţia a continuat la ambasada Chinei, unde manifestanţii au înmânat un protest.

În China, marşuri de protest au avut loc sâmbătă în cel putin trei oraşe, Xian, Chengdu şi Zhengzhou, manifestanţii strigând lozinci anti-japoneze şi cerând boicotarea produselor provenite din Japonia.

AFP precizeaza că în centrul disputei dintre Japonia şi China, cea mai gravă din ultima perioadă, se afla un lanţ de insule nelocuite din Marea Chinei de Est, denumite Senkaku în japoneză şi Diaoyu în chineză. Insulele se află între Okinawa şi Taiwan.

Disputa a atins apogeul la 8 septembrie, când autorităţile japoneze l-au arestat pe căpitanul unui vas de pescuit chinez. Nava acestuia s-a ciocnit de două vapoare ale Pazei de coastă japoneze, aflate în apropierea insulelor. Marinarul a fost eliberat ulterior, iar cele două ţări au încercat de-atunci să-şi îmbunătăţească relaţiile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă