18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRăzboaiele dacice, explicate de un urmaș al lui Traian

Războaiele dacice, explicate de un urmaș al lui Traian

Institutul Italian de Cultură găzduiește joi, 17 septembrie 2015, la ora 19.00,  conferința profesorului Livio Zerbini „Roma – un Imperiu – rădăcinile Europei“, un eveniment de mare interes pentru cei pasionați de istoria noastră veche.

Pornind de la recenta sa lucrare, „Le guerre daciche” (”Războaiele dacice”), profesorul Livio Zerbini va ilustra relația dintre Dacia și Imperiul Roman în timpul guvernării lui Traian.  O poveste despre putere, războaie, cuceriri și ambiții, dar și despre istoria unui popor al cărui sânge s-a amestecat cu cel italic.

Amintirea acelor fapte este imortalizată în basoreliefurile Columnei lui Traian, ce constituie în același timp și cea mai importantă sursă de cunoaștere a acestora.

Nu vor lipsi din discuție referiri la misiunea arheologică pe care profesorul Zerbini o conduce în orașul Halmyris (lângă Murighiol), de mare interes atât pentru amplasarea geografică deosebită, în Delta Dunării, cu vedere spre Marea Neagră, cât și pentru existența sa din Epoca Fierului până în perioada bizantină. În epoca romană, Halmyris era punctul cel mai estic al graniței danubiene și, probabil, era centru de aprovizio-nare a flotei romane la Marea Neagră.

Livio Zerbini predă istorie romană la Universitatea din Ferrara, unde conduce Laboratorul de Istorie antică și Comunicare. De asemenea, conduce Laboratorul de studii și cercetări asupra provinciilor danubiene antice. Este visiting professor la Universitatea din Cluj-Napoca, autor al mai multor documentare și consultant științific în programe de radio și televiziune. A publicat numeroase lucrări și cercetări asupra lumii romane și a didacticii antichității.   

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă