16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRasmussen: Suntem pregătiți să apărăm fiecare bucățică a teritoriului NATO

Rasmussen: Suntem pregătiți să apărăm fiecare bucățică a teritoriului NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, pentru TVR, că situația din Ucraina este îngrijorătoare și că NATO va apăra fiecare stat membru al Alianței, în cazul unei agresiuni.

Avem vreun motiv de îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în această regiune, în legătură cu Ucraina? România, în calitate de membru NATO, are o problemă? Credeți că avem motive de îngrijorare?

Este adevărat că situația este îngrijorătoare. Acțiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situații complet noi în Europa, iar noi trebuie să ne adaptăm la această situație nouă. Acesta este motivul pentru care am hotarât să întărim măsurile de apărare colective, deoarece acesta este scopul NATO, să asigure apărarea colectivă a tuturor aliaților.

Ne puteți spune care sunt măsurile, pentru că toată lumea înțelege ce înseamnă apărare colectivă, dar care sunt măsurile concrete despre care este vorba?

Este vorba și de măsuri maritime, și aeriene, și terestre. Avem aeronave, mai multe trupe de poliție, aeronave de supraveghere în spațiul aerian al României și al Poloniei, din punct de vedere maritim ne-am întărit prezența navală la Marea Neagră și la Marea Baltică, iar din punctul de vedere al măsurilor terestre, s-au făcut mai multe exerciții.

În România se vede ca au loc multe exerciții militare. S-a intensificat această activitate. Ne puteți spune care este scopul acestora?

Toate măsurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că forțele militare sunt pregătite pentru orice eventualitate și, evident, acesta este și un semnal clar pe care îl transmitem potențialilor agresori și anume nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO. Vă pot asigura că suntem pregătiți să apărăm fiecare bucățică a teritoriului NATO.

De exemplu, pentru România, Republica Moldova este un caz sensibil. Ne puteți spune câteva detalii despre măsurile luate în legătură cu Moldova? Este Moldova în aceeași situație?

Parteneriatul nostru cu Moldova este excelent, după cum știe toată lumea. Moldova are o politică de neutralitate, de non-alianță, care este integrată și în Constituția Republicii Moldova. Noi respectăm această poziție a acestui stat, dar am și construit un parteneriat excelent cu Moldova, care recent a hotărât să participe cu un contingent militar la operațiunea condusă de NATO din Kosovo. Apreciem acest lucru și această decizie ajuta și statul Kosovo să-și îmbunătățească abilitatea forțelor proprii, de a lucra fără forțe NATO.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă