13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRampă de lansare pentru cei mai talentați cântăreți de operă 200 de...

Rampă de lansare pentru cei mai talentați cântăreți de operă 200 de concurenți din 18 țări, la Festivalul Darclée

Între 25 iulie și 6 august, la Brăila se -desfășoară Festivalul și Concursul Interna-țional de Canto în memoria sopranei -Hariclea -Darclée.

Din 1995 – când Mariana Nicolesco, soprana căreia UNESCO i-a acordat titlul de Artist pentru Pace, a creat acest eveniment – și până în prezent, nu mai puţin de 2.500 de artişti din 50 de ţări de pe cinci continente au participat la Festivalul şi Concursul Darclée, precum şi la Cursurile de Măiestrie Artistică – Master Classes oferite de soprană în anii dintre o ediţie şi alta a competiţiei. Astfel, tenorul italian Francesco Meli, care a inaugurat în decembrie anul trecut stagiunea Teatrului alla Scala din Milano, a apărut pentru prima dată pe scenă nu în ţara natală, ci la evenimentele Darclée de la Brăila, ceea ce nu uită niciodată să amintească.

La fel, basul italian Luca Pisaroni, unul dintre cei mai aplaudaţi din lume, s-a impus mai întâi tot la Concursul Darclée, înainte de a cuceri scenele internaţionale. Iar dintre artiştii români care au strălucit mai întâi pe scena magică pe care Hariclea Darclée debuta la 1881 este remarcabil faptul că tenorul Ioan Hotea a câştigat acum doi ani atât Marele Premiu Darclée, cât şi Premiul Operalia, patronat de Placido Domingo, şi că e aplaudat astăzi la Frankfurt, Londra sau Viena. La fel, bas-baritonul Zoltan Naghi, protagonist al unei strălucite cariere internaţionale, nu uită niciodată că tot în acest context s-a conturat şi a fost confirmată personalitatea sa artistică. De asemenea, trebuie amintit că, la ultima ediţie a Con-cursului Internaţional de Canto al Chinei, premiul I a fost obţinut de tenorul Adrian Dumitru – laureat în 2015 şi al Marelui Premiu Darclée –, în timp ce premiul II a revenit mezzosopranei Emanuela Pascu.

Recunoaștere internațională

Referitor la ediția din acest an și la numărul mare de participanți prezenți la festival – 200 de concurenţi din 18 ţări, 80 de tinere talente din China – Mariana Nicolesco afirma: „Numărul-record de 200 de concurenţi din acest an întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul“.

Iar Josef Hussek, fost director al Festivalului de la Salz-burg, spunea: „Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică“.

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ de la Brăila, ediţia 2017, va începe pe 25 iulie cu Concertul inaugural susţinut de laureaţii premiului I, respectiv Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

Conferințe și concerte de excepție

În paralel cu competiţia de canto, pe 29 iulie se va desfășura conferinţa cu videopro-iecţii susţinută de muzicologul şi medicul foniatru dr. Stephan Poen pe tema „Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea, la 90 de ani de la naştere“. Pe 3 august va fi prezent și marele pianist Matei Varga, venit anume de la New York pentru a celebra Centenarul Dinu Lipatti.

Pe 4 august va avea loc reprezentaţia cu opera „I Pagliacci“ de Leoncavallo, în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea şi Mariana Nicolesco. Pe 5 august are loc, pe Esplanada Dunării, tradiţionalul Concert Extraordinar la care iau parte laureaţii Concursului Darclée, cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu şi a Orchestrei Festivalului Darclée, dirijor fiind maestrul Marco Balderi. Iar duminică, 6 august, din nou în teatru, juriul Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunţa câştigătorii competiţiei din acest an în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor şi a Galei Laureaţilor. Din prestigiosul juriu internaţional fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi şi Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel şi Felix Serraclara din Spania.  

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă